Urban tuinieren op het dak

In Nederlandse stadstuinen staat meestal wel een schuurtje. Veel van die schuurtjes hebben een plat dak en worden meestal alleen gebruikt voor satelliet schotels ... Evert van Schaik uit Den Haag doet dat anders en moestuiniert er in bakken! Hij vertelt hoe hij dat doet.

Ik woon in een rijstjeshuis met een kleine achtertuin én een schuurtje met plat dak (ons gedeelte omvat 8m2) vlak tegen het centrum van Den Haag . Ons tuintje ligt niet echt goed op de zon, maar het viel me op dat het dak van mijn schuur bijna de hele dag zon krijgt.

Speciebakken
Ik heb het plafond van mijn schuur aan de binnenkant met allerlei hoekijzers versterkt zodat dit een forse last kan dragen. Vervolgens heb ik bovenop het dak een aantal goedkope houten vlondertegels (Gamma) tot een geheel aan elkaar gezet (deze tegels laten hemelwater ongehinderd door en dat loopt via de bestaande hemelwaterafvoer gewoon weg). Hier bovenop heb ik 28 rechthoekige speciebakken geplaatst (Gamma 41 x 60 x 30cm en 41 x 73 x 30cm verkrijgbaar in wit en zwart). Al deze bakken heb ik  van onder van afwateringsgaten voorzien en volgestort met potaarde. Daar kweek ik nu allerhande groenten en bloemen in. Zoals op de foto’s te zien is heb ik een ladder tegen het dak geplaatst die ik vlak tegen de wand kan vastmaken (snelbinder) en wanneer ik hem gebruik kan ik hem scheef uitzetten (gezekerd).

Looppad
Tussen de bakken heb ik een pad open gelaten van ca 60cm breed. Ik heb hier de beschikking over een waterslangaansluiting met daaraan een afsluitbare sproeistick. Ik sluit hier mijn waterslang van beneden op aan met een Gardena koppeling.  De bakken zijn vlak en glad van onderen en  glijden makkelijk over de houten vlonders. Als ik moeilijk bij een bak kan, schuif ik tijdelijk een andere bak iets op het looppad, waarna ik in het ontstane gat kan stappen en zo gemakkelijk bij de bak kan komen waar ik moet zijn. Daarna schuif ik die andere bak weer terug op z’n plaats. Op deze manier hoeven er geen kapriolen te worden uitgehaald waarmee je van het dak zou kunnen vallen. Ik heb dus geen leuningen nodig, maar desgewenst zijn die uiteraard relatief gemakkelijk aan te brengen.

Groenten en kruiden
Naast twee soorten vroege aardappels en Okra, heb ik pepers, paprika, tomaten, wortels, radijzen, uien, knoflook, bloemkooltjes, aardbeien en veel sla. Ook heb ik verschillende soorten kruiden gezaaid (zoals koriander en basilicum) en enkele bakken met sier- en snijbloemen. Inmiddels hebben de duiven mijn daktuin ontdekt en als ik niet alles van een net voorzie, vreten ze alles op. Van slakken heb ik (nog) geen last. Ik heb diverse bakken met pompoenen (gezaaid) en courgettes (geplant), die moeten gaan ranken. Deze bakken staan allemaal aan de kant van het dak van de (aangebouwde) schuur van mijn buurman en die heeft geen bezwaar als ik mijn ranken op zijn dakgedeelte leid.
In alle bakken die zich rondom aan de buitenzijde van het dak bevinden heb ik tegen de zijkant rankende Oost-Indische kers gezaaid; het is de bedoeling dat deze over de rand langs mijn schuurwanden gaan hangen. Hier ga ik ook nog Ipomea zaaien.

Ik heb het nu op bovenstaande manier gedaan omdat ik dat handig vind, maar het kan uiteraard ook  heel anders (goedkoper). In onze steden zijn er op deze manier duizenden daken van schuurtjes, die op deze wijze benut kunnen worden voor urban farming.
Mijn buren zijn enthousiast en sommigen gaven al aan dat ze dit ook wel wilden gaan proberen. Wellicht dus ook een initiatief dat onder de aandacht van een breder publiek zou kunnen aanslaan!

Tekst en foto's: Evert van Schaik