Zaad bestellen van Lathyrus nervosus

Je kunt nu bij G&B zaad bestellen van Lathyrus nervosus, een bijzondere vaste lathyrus met blauwe bloemen. Een leuk cadeautje voor jezelf of een andere liefhebber van onbekende en zeldzame planten.

De bekendste lathyrus is Lathyrus odoratus, een eenjarige klimmer die heerlijk geurende, vlinderachtige bloemen produceert. Maar er zijn nog andere soorten. Denk aan Lathyrus latifolius, ook een klimmer. In tegenstelling tot L. odoratus is dit een vaste plant, die jaar
in jaar uit terugkomt en de koudste winters overleeft. Iets minder bekend is Lathyrus vernus,
de voorjaarslathyrus. Ook dit is een vaste plant, maar hij blijft veel lager (maximaal 40
centimeter). Met z’n sierlijke blad doet deze bosbewoner het goed als bodembedekker
op een plek in de halfschaduw, bijvoorbeeld samen met Epimedium.

Lathyrus nervosus (helaas uitverkocht)
Bovengenoemde Lathyrus-soorten zijn gemakkelijke planten die overal verkrijgbaar zijn.
Maar dat geldt lang niet voor alle lathyrussen. Neem bijvoorbeeld Lathyrus nervosus, waarvan je nu zaad kunt bestellen. Deze bijzondere en zeldzame soort werd rond 1750 bij toeval in Patagonië ontdekt door een 18e-eeuwse, Britse aristocraat die de wereldzeeën bevoer. Hij heette Lord Anson, vandaar dat deze lathyrus in Engeland ook wel Lord Anson’s Pea wordt genoemd. Ongetwijfeld werd Lord Anson getroffen door de helderblauwe vlinderbloemen in het ruige, uiterste puntje van het Zuid-Amerikaanse continent. Hij slaagde erin om wat kiemkrachtig zaad naar Engeland te krijgen. Daarmee had de zegetocht van Lathyrus nervosus kunnen beginnen, maar die bleef uit. Bijna drie eeuwen later is de plant bij tuiniers nog steeds vrij onbekend.

Kruipend
Lord Anson’s Pea is moeilijk verkrijgbaar. Bij vasteplantenkwekers zul je hem niet aantreffen en ook het zaad is schaars. De plant wordt maximaal een meter hoog, hij kan een beetje klimmen maar groeit vooral kruipend. Lathyrus nervosus heeft wat moeite met onze winters. Vooral de combinatie van kou en nattigheid kan hem fataal worden. Kweek de plant daarom bij voorkeur in een pot, die je in de winter onder een afdakje of in de kas zet. Voeg eventueel wat grof zand aan de potgrond toe om de afwatering te verbeteren en houd de plant uit de felste middagzon. Je kunt L. nervosus zaaien van maart tot begin augustus. Koel bewaard (bij een temperatuur van 10-15 °C) blijft het zaad vier jaar kiemkrachtig.

Schuur de zaden
Voor een snellere kieming is het aan te raden een schuurpapiertje langs de ronde zaden te
halen en ze vervolgens enkele uren in water te weken. Zaai in aparte potjes die gevuld zijn met luchtige zaaigrond en dek ze af met dat het zaaisel uitdroogt, kun je er een plastic zakje overheen doen. De optimale kiemtemperatuur is 20 °C.
 

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Wil je direct naar de eenjarige lathyrus, klik dan hier!

Tekst: Fransje van Dorp
Foto: Jean Louis Verbruggen