Groei&Bloei Blik op de Tuin –  week 34/2016

Blik op de Tuin –  week 34/2016

Blik op de Tuin –  week 34/2016

Jam maken met fruit uit eigen tuin, wie wil dat nu niet?

Jam(mie) Op de keukentafel staat mijn eigen gemaakte jam te prijken: vijgenjam en bramen- druivenjam. De bramen-druivenjam is het meest bewerkelijk, want die gaat voor de bereiding ook nog door de zeef. Maar dat heb ik er voor over, ondanks het feit, dat ik het elk jaar minstens één keer voor elkaar krijg om de inhoud van de pan, op het moment suprême, net even uit het oog te verliezen. Hierdoor ben ik dan minstens een kwartier bezig ben om alle spetters weer van vloer en fornuis te poetsen. Het maken van jam is de beloning voor de energie die je als tuinier in je (moes)tuin stopt. Eigenlijk zou er in iedere tuin minstens één fruitboom of vruchtenstruik moeten staan. In mijn tuin groeien onder het keukenraam Rubus fruticosus ‘Thornless Evergreen’ en ‘Thornfree’. Het raam is op het zuidwesten en ‘Thornfree’ geeft grote, zoete vruchten, die u in deze periode van het jaar kunt oogsten. ‘Thornless Evergreen’ geeft kleine vruchten, die meer naar de herfst toe afrijpen. Beide bramen zijn doornloos, zodat u zich niet hoeft te prikken bij het plukken. Af en toe kom ik weleens een tak met doorns tegen, maar daar maak ik direct, dicht bij de grond, korte metten mee. Vitis ‘Glorie van Boskoop’ is een buitendruif die bij mij (per ongeluk) in het kasje staat, maar daardoor ook eerder druiven geeft! Mijn eigen vijg is nog in de groei, maar de vijgen bij een van mijn vriendinnen waren te lekker om te laten hangen! Tip: maak uw jam eens met appeldiksap en Marmello! Anneke

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl