Groei&Bloei Vermeerderen

Vermeerderen

Vermeerderen

Hoe een eend vermeerderen leerde

Eén van de leuke dingen van tuinieren is dat je met een beetje geduld en opgedane kennis of ervaring kunt leren om je lievelingsplanten te vermeerderen onder andere door te scheuren, stekken, afleggen en meer. Soms gebeurt dit met enige toeval. De eerste keer dat Koes - die later onze huiseend werd - bij ons ging broeden, koos ze de vrij kale plek onder het keukenraam. Behalve wat sprieten van de Hongaarse Iris en het verdorde blad en stengels van het Loodkruid viel daar niets te beleven. Om haar toch beschutting te geven, prikte ik wat snoeiafval van de vlinderstruik en Rosa ‘The Fairy’ rond haar toekomstig nestje. Niet alleen Koes sloeg aan, maar ook het snoeiafval. Koes komt al jaren en zowel de vlinderstruik als de roos zijn flink uitgegroeid. Sindsdien heb ik geen vlinderstruik meer gekocht, maar wel stekken verzameld en opgekweekt. Al jaren probeerde ik Daphne tangutica (die ik altijd Tibetaanse peperboompje noem) te kweken uit zaad. Maar de zeer giftige bessen willen niet kiemen. Dit jaar ben ik begonnen met stratificeren van deze zaden, evenals die van mijn Japanse sneeuwklokjes boom en Winterzoet. Geen idee nog hoe dat zal gaan. Maar van de stekken die ik vorig jaar van het peperboompje nam, is er toch één beworteld en daar ben ik heel blij mee. Dit peperboompje is een fantastische, wintergroene struik, bij ons inmiddels bijna bolrond en 110 cm hoog. Ze bloeit uitbundig en dat gaat maar door tot de winter. Zo tref je bloemen naast rijp zaad, heel apart om te zien. En de geur… de geur is fantastisch. De laatste foto laat een blik zien op de vermeerder voorraadhoek. Leuk om uit te delen. Voor stratificeren zie bijvoorbeeld: https://www.bonsaiempire.nl/basis/kweken/bonsai-zaad-stratificeren

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl