Feestroos Rosa ‘Groei & Bloei’

De Groei & Bloei Nationale Tuinweek bestaat vijf jaar. Ter ere van vijf jaar Groei & Bloei Nationale Tuinweek is er een nieuwe (klim)roos naar Groei & Bloei vernoemd: een bloeirijke, witte rambler, die al meerdere prijzen op zijn naam heeft staan!

Op 12 juli 2018 won de roos het Internationaal rozenconcours in Den Haag

Rosa ‘Groei & Bloei’ is:

• Ziektevrij
  • Geurt heerlijk
  • Lokt bijen
  • Rijkbloeiend
  • Sterke groeier
  • Eerste bloei in juni/juli
  • Tweede bloei in sept/okt
  • Oranjerode bottels
  • Hoogte 2 - 3 m

De man achter Rosa ‘Groei & Bloei’ (Syn. Paragon) is de in Alphen aan den Rijn woonachtige veredelaar Marco Braun. Marco heeft al enige tientallen nieuwe rozen op de markt gebracht; van kleine struikroosjes en groot- en kleinbloemige heesterrozen tot ramblers (klimrozen). En dat terwijl hij pas dertien jaar bezig is met het veredelen van rozen. Daarbij moet je bedenken dat het na een kruising minimaal zeven jaar duurt voordat een nieuwe roos op de markt komt.

Doorbloeiend

Het bijzondere aan Rosa ‘Groei & Bloei’ is dat de plant ziektevrij is, makkelijk groeit en zeer uitbundig bloeit. En het is de eerste rambler die doorbloeit, aldus Marco. Eind juni verschijnen de eerste bloemen, half juli staat de roos volop in bloei en in augustus zijn de meeste bloemen uitgebloeid. Waar andere klimrozen dan klaar zijn met bloeien, volgt in september en oktober een tweede bloei. Marco: “En de bloemen geuren ook nog eens heerlijk, een beetje citroenfris. Maar het meest bijzondere aan ‘Groei & Bloei’ vind ik dat hij lang mooi blijft. Zelfs na een regenbui blijven de bloemen spierwit, ze verkleuren niet. Deze roos kan heel goed tegen vocht. In Nederland is dat wel zo prettig!”
De halfgevulde, witte bloemetjes zitten in grote trossen bij elkaar. Dankzij de opvallend gele meeldraden, zijn ze heel sprekend. Marco vertelt dat het echte bijenmagneten zijn:
“Je weet niet wat je ziet. Ik heb een exemplaar op mijn volkstuin staan en daar zoemen ze echt omheen.” Als klap op de vuurpijl, krijgt Rosa ‘Groei & Bloei’ mooi oranjerood gekleurde bottels. Na twee jaar is de plant zo’n 2 meter hoog. De rambler is volgens Marco prima geschikt om een kale muur weg te werken.

Klik hier voor de vijf tips van Marco voor het aanplanten en verzorgen van de klimroos

Klik hier voor een video over het snoeien van een klimroos

Rosa ‘Groei & Bloei’ is te koop!

De roos (in pot) is uitverkocht! In november is de roos weer leverbaar! Let op: je kunt je bestelling nu gewoon plaatsen, dan krijg je in november de roos met kale wortel toegestuurd.

Kwekerij Belle Epoque in Aalsmeer - een van de oudste rozenkwekerijen van ons land, met
een enorm assortiment rozen - heeft Rosa ‘Groei & Bloei’ opgekweekt. Frans Neuman van
Belle Epoque: ‘Marco Braun veredelt nieuwe rozen en wij doen de rest.’ De planten van Rosa ‘Groei & Bloei’ die nu worden aangeboden, zijn in twee groeiseizoenen opgekweekt. Dankzij zomersnoei zijn de planten al mooi vertakt. Frans: ‘Omdat het een nieuwe en unieke roos is, hebben we nog geen grote aantallen. Maar als er veel vraag naar komt, gaan we grotere aantallen kweken.’
Je kunt de roos bestellen via www.belle-epoque.nl. Hij wordt vanaf mei geleverd in pot.
Wees er snel bij, want het aanbod is beperkt. Zijn ze uitverkocht, dan kun je de roos (met
kale wortel) reserveren voor levering in november.

Prijs:
Groei & Bloei-leden (vermeld het lidnummer bij de bestelling) betalen € 22,95 bij verzending binnen Nederland (naar België € 34,50) of € 11,95 bij ophalen op de kwekerij.
De prijs voor niet-leden is bij verzending binnen Nederland € 26,- (naar België € 37,50) of € 15,- bij ophalen op de kwekerij.

Tekst: Hester van Gent
Beeld: Belle Epoque
Uit Groei & Bloei mei 2018 (het hele artikel kun je hieronder downloaden)

Meer in deze categorie