Lezingen over ‘de Buytensaelen’ van Middachten De Steeg

15 Augustus 2021 t/m 29 Augustus 2021

15, 22 en 29 augustus 2021

Op vier zondagen in augustus geven specialisten lezingen over 400 jaar tuingeschiedenis, die nog altijd zichtbaar is in de tuinen, ‘de Buytensaelen’, van Middachten. Elke zondag heeft een eigen thema. 

15 augustus
Philip Franz von Siebold, een lezing door oud-hortulana Carla Teune van de Leidse Hortus botanicus.
Veel planten in de tuinen van Middachten herkennen bezoekers gemakkelijk: de prunus, blauweregen of forsythia. Dat deze soorten pas sinds de 19e eeuw in Nederland voorkomen, is vaak niet bekend. De lezing gaat over de invloed van de beroemde botanicus Von Siebold op de introductie van deze van oorsprong Aziatische soorten in Nederland en in de tuinen van Middachten. 

22 augustus
Romantische slingerpaden, heuveltjes en groepjes loofbomen, lezing door Heimerick Tromp, historicus en schrijver van het boek ‘De Nederlandse landschapsstijl’. 
Rond 1800 verlandschappelijken de formele tuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl pioniert een aantal buitenplaatseigenaren met deze stijl. Vlak bij Middachten op het landgoed van kasteel Biljoen bevindt zich een belangrijk voorbeeld van deze Nederlandse landschapsstijl. Ook op Middachten maakt de formele tuin plaats voor slingerpaden en heuvels. De lezing gaat in op deze bijzondere periode in de tuingeschiedenis. 

29 augustus
De restauratie van de Oostparterre, lezing en wandeling met Peter Verhoeff, landschapsarchitect.
In 2020 is gestart met het terugbrengen van de Oostparterre op Middachten naar het ontwerp dat Hugo Poortman maakte in 1900. Landschapsarchitect Peter Verhoeff begeleidde de restauratie op Middachten. Hij doet verslag van het onderzoek naar de geschiedenis van dit deel van de tuinen en de restauratie. Daarna neemt hij u letterlijk mee naar deze plek vol historie en toekomst. 

De lezingen worden gehouden in de Squashhal Middachten. 

Aanvang 14.00 uur met aansluitend de mogelijkheid de tuinen van Middachten te bezoeken. 

Aanmelden via info@middachten.nl tot uiterlijk drie dagen voor de datum van de lezing. In verband met de beperkte capaciteit worden aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld. 

Info: www.middachten.nl 

  • LocatieLandgoed Middachten 3
   6994 JC De Steeg
   Gelderland
  • Kosten€ 15,-
  • Kosten info
  • Inclusief entree voor de tuinen

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK