5 en 6 november: doe samen iets terug voor de natuur

Doe samen iets terug voor de natuur op de Natuurwerkdag! Heb jij ook zo genoten van de natuur in de coronatijd? Geef je op voor een leuke natuurklus op vrijdag 5 of zaterdag 6 november op de Natuurwerkdag en doe iets terug voor de natuur. In het hele land zijn er natuurklussen te doen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, poelen schoonmaken, bomen planten en nog veel meer.

Dit artikel is een samenwerking met LandschappenNL

Vind een klus bij jou in de buurt

Iedereen kan zich opgeven voor de Natuurwerkdag, ook als je weinig of geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Op veel locaties is er ook gedacht aan leuke activiteiten voor kinderen. Benieuwd op welke plekken je mee kunt doen? Bekijk de kaart voor een klus bij jou in de buurt. Help mee op een landgoed, op de hei, in het bos of een stukje groen bij jou in de wijk.

Neem gerust iemand uit jouw nabije omgeving mee naar de Natuurwerkdag. Denk aan je buurvrouw, neefje, tante of misschien iemand van de sportclub. Iedereen is welkom om mee te doen. Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Geef je van tevoren wel even op via www.natuurwerkdag.nl. Hieronder lichten we alvast een paar mooie klussen uit.

5 en 6 november: doe samen iets terug voor de natuur

Vrijdag 5 november

1. Wilgen knotten bij een vogelhut in Spaarnwoude
Langs de Kerkweg in het dorpje Spaarnwoude staat vogelkijkhut De Smient. De hut biedt zicht op de ondiepe Spaarnwouderplas. Elk jaar worden de knotwilgen die hier staan dikker en belangrijker voor de natuur. Regelmatig knotten is belangrijk voor de gezondheid van de wilgen en het is nog een hele klus om te doen. Een sportschool in de polder!

2. Heemtuin in Wijhe winterklaar maken
Deze prachtige heemtuin bestaat ál 50 jaar. Het in een unieke tuin waarin meer dan 300 soorten planten staan. Tijdens de Natuurwerkdag help je hier de tuin winterklaar te maken. Denk aan snoeien, schoffelen, wilgen knotten en blad verwijderen.

Zaterdag 6 november

1. Aan de slag op Landgoed de Lieskamp in Wageningen
Landgoed De Lieskamp is een landgoed van 6 hectare. Je vindt hier prachtige boomgaarden, een hakbos, kruidengrasland en eendenvijvers. Ook heeft het landgoed verschillende dieren: schapen, kippen en een aantal boerderijkatten. Een prachtige plek om aan de slag te gaan op de Natuurwerkdag. Help mee met een takkenril maken, wilgen knotten of bijvoorbeeld een insectenhotel bouwen.

2. Natuurtuin Liendert in Amersfoort
Midden in de wijk Liendert in Amersfoort ligt deze verborgen natuurtuin. Tijdens de Natuurwerkdag is het hier altijd gezellig en zijn er allerlei klusjes te doen. Denk aan harken, planten, zagen, zaden zaaien of poelen schoonmaken. Doe je mee?

Doe mee

De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is hard nodig. De Natuurwerkdag is een mooi moment om samen met anderen iets te doen voor de leefomgeving van planten en dieren dichtbij huis, om kennis te maken met werken in het groen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook gezellig een ochtend of middag buiten aan de slag? Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie en meld je aan voor een klus samen met vrienden, buren of de sportvereniging. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard houden we de ontwikkelingen rondom corona in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.

Voor meer informatie:
www.natuurwerkdag.nl