Eenvoudig in onderhoud: Prachtige geraniums (Advertorial)

Eenvoudig in onderhoud: Prachtige geraniums (Advertorial)

De geranium staat al jaren aan de top van de lijst van meest populaire perk- en balkonplanten. De reden hiervoor is duidelijk: tuinen en balkons kunnen makkelijk getransformeerd worden in kleurrijke feel-good oases met deze prachtige zonaanbidders. Maar hoe zorg ik dat deze koningin van de balkonplanten zich goed voelt?

(Deze advertorial is een samenwerking met www.pelargoniumforeurope.com/nl)

De geranium scoort niet alleen met haar enorme scala aan kleuren en groeipatronen, overvloed aan bloemen en lange bloeiperiode, het is daarnaast ook een sterke en makkelijk te onderhouden plant. Daarom is het een ideale keuze voor mensen die niet vaak thuis zijn of niet zoveel tijd hebben om hun planten te verzorgen. De volgende simpele verzorgingstips zijn handig om toe te passen, zodat de geranium er de hele zomer prachtig uitziet.  

Een plek in de zon

Geraniums zijn zonaanbidders. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft daardoor geen moeite met een plek in de volle zon en extreme hitte. De geranium groeit echter ook goed op een plek met halfschaduw, zonder daarbij veel van haar bloeikracht te verliezen. Na het kopen van geraniums is het verstandig om deze zo snel mogelijk naar een geschikte plek op een balkon of in de tuin te verplaatsen, zodat de plant niet te veel zonlicht hoeft te missen. Kou wordt trouwens niet op prijs gesteld door deze warmte liefhebbende plant. Geraniums mogen daarom niet buiten staan vóór de laatste vorst van de winter en alleen als de temperatuur gedurende de dag gemiddeld boven 10° C is. Belangrijk: Om te zorgen voor een optimale groei hebben deze sierlijke planten voldoende ruimte en voldoende grond nodig. Kies balkonbakken of plantenbakken die diep genoeg zijn en zorg ervoor dat er een afstand van ten minste 20 centimeter tussen de afzonderlijke planten is. By the way: Sommige geraniums zien er ook prachtig uit in een bloemenbed, wat kan uitgroeien tot een kleine struik. 


Veel water en voeding

Een essentiële reden voor de populariteit van de geraniums is hun duurzaamheid. Deze planten zijn in staat om voldoende water op te slaan in hun stengels en dikwandige bladeren om korte droge periodes te overleven, zelfs tijdens een hittegolf. De plant kan gerust een weekend zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen. Op hele warme dagen kan het zelfs goed zijn om ze zowel in de ochtend als in de avond water te geven, maar geef de plant nooit te veel water. De bloei kan ook aangemoedigd worden door wekelijks plantenvoeding aan het water toe te voegen. Als je je daar niet mee bezig wil houden, kun je kiezen voor plantenvoeding die vanzelf langzaam de grond voedt of pre-bemeste grond. Deze grond is precies aangepast aan de behoeften van de plant en garandeert bijzonder goede groei. Moedig de plant verder aan om nieuwe bloemen te creëren door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Er zijn zelfs zelf reinigende varianten, waarbij dit niet nodig is. 

Overwintering geraniums

Veel geraniums zijn eigenlijk zogenaamde vaste planten. Dit betekent dat het de moeite waard is om de grote varianten of bijzondere soorten in de winter te bewaren. Om dit goed te laten verlopen moet de plant gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 15 cm vóór de eerste nachtvorst en binnen worden geplaatst op een lichte en koele plek. Temperaturen tussen de 5 en 10°C zijn ideaal voor de rustperiode.
 

Durf te knippen 

Je snoeit het best 1/3 van de totale grootte. Dit zal ervoor zorgen dat je geranium weer mooi groeit in de lente. Door de gedroogde scheuten lijkt de plant dood te zijn tijdens deze periode. Maar zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen en de plant weer meer water mag krijgen, zal de plant weer rijkelijk bloeien. Voordat de geranium weer naar buiten mag, moet deze verplant worden in verse grond, eventueel in een grotere pot.
Als je je aan deze verzorgingstips houdt, dan kun je van mei tot oktober genieten van prachtig bloeiende geraniums – zonder veel tijd en moeite en zonder groene vingers. 
 

Meer weten over Geranium/Pelargonium?

Ga naar www.pelargoniumforeurope.com/nl/ 

 

Praat mee op groei.nl