Olivijn: klimaatvriendelijke toversteen

Olivijn: klimaatvriendelijke toversteen

Olivijn haalt CO2 uit de lucht. Gebruik je het in je tuin, vergruisd en uitgestrooid, dan lever je een bijdrage aan een beter milieu. Wat is olivijn, waarom is het goed voor het klimaat en hoe pas je het toe? Acht vragen en antwoorden.

1. Wat is olivijn?

Olivijn is een steensoort die in grote delen van de wereld in enorme hoeveelheden voorkomt. In ons polderlandje is geen olivijn te vinden, maar de Duitse Eiffel bijvoorbeeld, ligt er vol mee. Ook in West-Afrika en Amerika heb je gebieden die rijk zijn aan olivijn.

2. Wat doet olivijn voor het klimaat?

Olivijn haalt CO2 uit de lucht. Dit is altijd zo geweest, het is een natuurlijk proces. Maar omdat we in de afgelopen 150 jaar steeds meer fossiele energie zijn gaan gebruiken - dus ook meer CO2 zijn gaan uitstoten - is de buffercapaciteit van olivijn niet langer toereikend.

3. Waarom dan toch aandacht voor olivijn?

Als je grote brokken olivijn wint, die vergruist en vervolgens uitstrooit, neemt olivijn veel meer CO2 op dan in de oorspronkelijke ’vaste’ vorm. Vooral als brokjes olivijn in contact komen met water en plantenwortels, neemt het bufferend vermogen flink toe. Op deze manier gebruikt, levert olivijn dus wel degelijk een bijdrage aan de CO2-reductie in de atmosfeer. Een bijkomend voordeel is dat olivijn wordt omgezet in kalkachtige producten, waardoor verzuring van de bodem wordt tegengegaan.

4. Op welke manier kun je olivijn toepassen in de tuin?

Olivijnbrokken of -siersplit zijn grijsgroen en bruikbaar als halfverharding. Je kunt er ook een plat (schuur)dak mee bedekken, waarop je eventueel weer sedum kunt laten groeien. Ook in de rotstuin is olivijn goed toepasbaar. Als je het door de grond mengt, creëer je een milieu waarin rotsplanten zich prima thuis voelen.

5. Zijn er tuinen waarin al gebruik wordt gemaakt van olivijn?

In de rotstuin van de Botanische Tuinen van Utrecht (http://www.uu.nl/ botanischetuinen) wordt olivijn toegepast om de grond doorlatender te maken. In De Tuin van de Vrijheid, een van de festivaltuinen in de Tuinen van Appeltern, is olivijn gebruikt als halfverharding.

6. Is olivijn ook toepasbaar voor andere doeleinden?

Olivijn verhoogt de pH van de bodem. Op zure grond kun je olivijnzand licht inwerken om de grond kalkrijker te maken. Je kunt het ook over je gazon strooien. Olivijnzand kan - op dezelfde manier als kalk - ook worden gebruikt in de composthoop. Bij de omzetting van olivijn komt magnesium vrij, een voor planten essentiële voedingsstof. Hebben planten in de tuin magnesiumgebrek (onder andere te herkennen aan blad dat tussen de nerven geel verkleurt) of andere problemen die worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium, dan kun je olivijnzand gebruiken als meststof. In het najaar en de winter wordt de bestrating in de tuin vaak glad door algvorming. ”Als je een laag olivijnzand op je terras strooit en het een tijdje laat liggen, verdwijnen algen en andere verontreinigingen”, zegt hovenier Sjaak Willemstein, die veel met olivijn werkt en onder meer De Tuin van de Vrijheid in Appeltern heeft aangelegd.

7. Kent olivijn ook nadelen?

Net als andere verhardingsmaterialen en meststoffen moet olivijn worden gewonnen, gemalen en getransporteerd. Dat kost energie. Het kennisinstituut Deltares heeft echter aangetoond dat het CO2-rendement van olivijn in de meeste toepassingen positief is.

8. Is olivijn duurder dan gewone verharding of meststoffen?

Olivijnbrokken en -siersplit zijn niet duurder dan vergelijkbare soorten grind en split. Olivijnzand werkt langdurig en is evenmin duurder dan een enkelvoudige magnesium-meststof als bitterzout of kieseriet. Een voordeel van het gebruik van olivijn in plaats van kalk is dat het strooien van kalk zorgt voor een (geringe) toename van CO2 in de lucht, terwijl olivijn juist het tegenovergestelde doet.

Meer weten?

  • Zie voor uitgebreide info over olivijn: ’Olivijn, de steen der wijzen’, door Olaf Schuiling. Uitgeverij Elmar BV. Delft, 2017. ISBN 9789038925738. Prijs: € 16,95.
  • Olivijn is o.a. verkrijgbaar bij Gardenlux Stones & Paving, Krekenburg 8, 3417 MH Montfoort. Tel. 0348-473934; http://www.gardenlux.nl. Voor meer verkoopadressen zie http://www.greensand.nl (tevens webshop).  


Beeld: Hans Clauzing, Nico Wissing, Sjaak Willemstein
Tekst: Fransje van Dorp
(Uit: G&B nov/dec 2017)

Wat vind je van dit artikel? Geef een waardering

Praat mee op groei.nl