Patio’s in Córdoba

Als de prille lente het Spaanse Córdoba bereikt, barst de verhitte strijd weer los in de warmste stad van Europa. Gelukkig is het een vredelievende strijd met bloemetjes en potjes. De competitie is er echter niet minder om. Ieder jaar in mei vindt namelijk la Fiesta de los Patios de Córdoba plaats.

Patio’s in Córdoba

Tijdens dit beroemde patiofestival strijden de bewoners van de Spaanse stad Córdoba om de prijzen. Meer dan 60 patio's openen hun poorten om hun privéparadijs aan de bezoekers te tonen. Bent u benieuwd hoe u de patio's kunt bezoeken en hoe ze al die kleine plantjes water geven? Dat leest u in dit artikel!

Het patiofestival in Córdoba

Toen de oude Romeinen Hispania veroverden, besloten ze alle steden te renoveren. Brede lanen en grote straten waren kenmerkend voor de bouwstijl. In Córdoba maakten ze hier echter een grote uitzondering hierop. De reden? De zinderende hitte die hier soms wel kan oplopen tot 40 graden Celsius. De smalle straatjes en dikke muren bieden hier een uitstekende bescherming voor. Wie door de oude binnenstad wandelt, kan zich niet voorstellen dat er achter die dikke muren vaak een prachtige patio schuilt. Een uitstekende plaats voor rust en verkoeling in het drukke stadsleven. Van oudsher waren de patio’s een koele plaats waar de verschillende gezinnen die een huis bewoonden samen kwamen. Eigenlijk bekleden die patio’s nog steeds die functie. Experts in Córdoba wijzen dan naar die befaamde competitie, die al terug gaat tot in 1930. Het wedstrijdelement, maar ook de verbondenheid van de eigenaren zorgen ervoor, dat tientallen patio’s elk jaar hun poorten openen. Die eigenaren hopen als deelnemer één van de geldprijzen in de wacht te slepen. Nog belangrijker is echter de eer waarom gestreden wordt. Met het festival wordt de traditie om van een binnenplaats met meerdere mensen te genieten in stand gehouden. Er zijn verschillende prijzen voor verschillende typen patio’s. Zo zijn er prijzen voor de mooiste hedendaagse patio, de mooiste historische patio, de mooiste beplantingen en nog veel meer.

Hoe geven ze al die plantjes water?

In mei kunnen de temperaturen in Andalusië al oplopen tot 35 graden. Voor de inwoners is dat prima te doen. Bezoekers uit Nederland doen er goed aan om de Spaanse levenswijze over te nemen. Hou daarom een siësta en sla geen gelegenheid over om een verkoelend drankje te nuttigen op een terrasje. Ook voor de beplanting in de patio's zijn deze temperaturen prima. Wel moeten de deelnemers aan het patiofestival ze op tijd water geven. Hoe doen ze dat? Zeker als u bedenkt dat het er soms wel honderden zijn! De eigenaren van de patio’s vertelden ons dat er per waterbeurt wel een goede 4 tot 5 uur moet worden uitgetrokken. Dat water geven gebeurt namelijk op de ouderwetse manier, met tuinslangen, ladders en gieters. Het resultaat mag er zijn! Hartverwarmend, zoals de eigenaren opgaan in hun patio. U zult wel denken: na enkele patio’s heeft u dat toch wel gezien? Het tegendeel is waar. Zelfs die bezoekers die maar zijdelings in groen geïnteresseerd zijn, worden getroffen door het patiovirus. Op weg naar de volgende, want die is misschien nog wel mooier. Of in ieder geval net weer wat anders. Daar, om de hoek, is er nog één. En heeft u ze uiteindelijk niet allemaal kunnen bezoeken? dan is dat een extra reden om weer terug te komen! Wilt u het patiofestival in Córdoba bezoeken of misschien een andere tuinreis maken? Bijvoorbeeld naar Engeland? Vraag dan gratis onze brochure aan!

Dit artikel is een samenwerking met Gardentours

Meer in deze categorie