Prachtige amarines bestellen

Prachtige amarines bestellen

Bollenexpert Jacqueline van der Kloet probeert een in Nederland nog vrij onbekend bolgewas uit; Amarine. Zij geeft tips voor toepassing in de tuin en leuke combinaties met vaste planten. En je kunt meteen bollen bestellen!

Guernsey Lilies of kliplelies

Amarine is een kruising tussen Amaryllis belladonna en Nerine bowdenii en heeft van beide soorten de beste kenmerken in zich verenigd qua bloei en winterhardheid. De stevige, glanzende stengels hebben diameter van ongeveer 1 centimeter en op een hoogte van zo’n 70 centimeter ontwikkelen zich in de herfst trompetachtige, diep ingesneden bloemen die elk weer op een afzonderlijk steeltje staan. Per stengel zijn er zo’n acht steeltjes met bloemen, die eenkrans vormen aan het eind van de stengel. Nerine komt oorspronkelijk uit het Kaapgebied in Zuid-Afrika en kwam in de 17e eeuw terecht op het eiland Guernsey. Daar voelde dit bolgewas zich zo thuis dat je ze daar overal in het wild kunt tegenkomen. In de volksmond heten ze ‘Guernsey Lilies’. Wij noemen ze ook wel ‘kliplelies’, naar de klippen van Guernsey, waar ze uitbundig groeien. 

Ook Amarine verdraagt de zeewind goed. Het is dus absoluut een plant voor tuinen aan de kust, ook vanwege het mildere klimaat daar. Maar ook meer landinwaarts is Amarine door het veranderende klimaat heel goed in de tuin toepasbaar, mits op een warme plek. 

Amarine ondiep planten

Amarines moeten in april worden geplant. Daarbij is het heel belangrijk dat de bovenste 5 à 6 centimeter van de bol (het smaller wordende deel of ‘nek’, waar vaak al een groen puntje zichtbaar is) boven de grond blijft. Zoals gezegd houdt Amarine van zon. Een goed gedraineerde en enigszins vochtige plek (zeker in het stadium direct na het planten) heeft de voorkeur. Dus in de eerste weken van de
groeiperiode is water geven een must! In het eerste seizoen na het planten moet Amarine nog op gang komen en soms verschijnen er dan nog geen bloemen.

Maar de aanhouder wint en zeker in de daaropvolgende jaren kun je steeds meer bloemen verwachten. Het is dan wel zaak om aan het einde van de groeiperiode, in november, de bollen af te dekken met een laag blad, met daaroverheen takken om het wegwaaien van het blad te voorkomen. Zo help je ze de winter door. Vanaf eind maart kan het blad er weer af en verschijnen alweer snel nieuwe
groeipunten. 

Combinaties

Er zijn drie selecties: ‘Anastasia’ (donkerroze), ‘Aphrodite’ (helderroze) en Emanuelle’ (lichtroze). Ze zijn alle drie even mooi, dus wie genoeg ruimte heeft kan ze op drie verschillende manieren toepassen: als potplant, als snijbloem in de pluktuin of als onderdeel van een vasteplanten- of grassenborder. In pot is Amarine het mooist als de pot een diameter van 40 centimeter heeft. Dan kun je er ook iets in planten dat kleur of structuur geeft in de periode voordat Amarine in bloei komt. Anders zit je de hele zomer alleen maar tegen het (overigens prachtig glanzende) blad aan te kijken. Een dankbaar bloeiende plant is dan Erigeron karvinskianus (Mexicaanse madelief), die de hele zomer witte, stervormige bloemetjes laat zien. Of de eindeloos doorbloeiende blauwe Geranium ‘Rozanne’ die zo weelderig groeit dat je per pot maar één plant nodig hebt. Ook Gaura ‘Snowbird’ is een goede begeleider. En wie het wat soberder wil, kiest voor Stipa tenuissima ‘Ponytails’, een altijd wuivend gras.

Amarines bestellen

Van de hier besproken soorten kun je nu bollen bestellen die in april 2022 worden geleverd.

  1. ‘Anastasia’ (donkerroze)
  2. ‘Aphrodite’ (helderroze)
  3. ‘Emanuelle’ (lichtroze)

Amarine in de border

In de vasteplantenborder is Amarine prachtig tussen halfhoge siergrassen als Pennisetum en Melica ciliata. Of tussen grijsbladige planten als Senecio en lavendel. Of in combinatie met depaarsblauwe bloemen van Salvia ‘Amistad’ en Verbena bonariensis. Of als accent in een groep van geraniums die ook na de bloei de hele zomer hun mooie blad behouden: Geranium sanguineum ‘Album’, Geranium renardii en Geranium pratense ‘Midnight Reiter’, om er maar een paar te noemen. Van mijn eigen in 2019 geplante amarines deden de exemplaren die ik in potten had geplant het het eerste jaar het best. Van de rest kwam er hier en daar eentje in bloei in de borders. In het tweede jaar bloeiden vooral de twintig stuks die ik aan het eind van onze entree had geplant; ze staan daar in een relatief dunne laag grond, die is aangebracht op een ondergrond van gebroken puin. Ze staan er in de felle zon. Ik gaf ze dus vaak water en werd daarvoor beloond: vanaf begin september kwam de een na de ander in bloei. En ook in de tuin zelf begonnen ze op steeds meer plekken te bloeien. 

Bollenfestijn in de theetuin Weesp

Het jaarlijkse bloembollenfestijn in de Theetuin in Weesp vindt in principe plaats in de derde week van april. Zie www.theetuin.nl.Kijk voor meer info over Amarine op www.nerine.nl.

Tekst: Jacqueline van der Kloet
Uit Groei & Bloei december 2021

Meer in deze categorie