Hoewel kleine ronde radijsjes tot mijn favoriete voorjaarsgroenten behoren, mislukt de teelt ervan de laatste jaren regelmatig. Door het onvoorspelbare weer schieten ze vaak door voordat de knolletjes zwellen. Oosterse radijzen zijn een handig alternatief. Ze zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen, geven doorgaans een grotere oogst en kunnen vaak ook later worden gezaaid.
Zaad bestellen van oosterse radijs
Via G&B kun je nu zaad bestellen van:
- radijs Green Meat
- radijs KN-Bravo
- radijs Shunkyo Semi Long
Hoe te bestellen?
- De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending)
- Je betaalt de zaden direct via iDeal
- Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
- Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling
Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten
Oosterse radijs
In het afgelopen jaar zaaide ik drie verschillende soorten (Shunkyo Semi Long, Green Meat en KN-Bravo) in een bed waar eerst peultjes hadden gestaan. Als vlinderbloemigen zijn peultjes stikstofbinders. Als je hun wortels in de grond laat zitten, kan de volgende teelt van de achtergebleven stikstof profiteren. Ik zaaide de radijzen eind juli (net voor onze vakantie), twee rijen per soort op 20 cm uit elkaar. Omdat de oosterse radijzen breder uitgroeien dan voorjaarsradijsjes, loont het om zorgvuldig te zaaien op zo’n 3 tot 5 cm uit elkaar. Drie weken later heb ik mijn rijen gedund en het malse, licht pittige blad gebruikt in een stamppot. Vijf weken na het zaaien begon ik de eerste knollen om en om te oogsten, zodat de achtergebleven planten meer ruimte zouden krijgen. Op deze manier kon ik tot eind november steeds grotere knollen blijven oogsten.
Radijs Green Meat
Green Meat is een langwerpige radijs, waarvan het deel dat boven de grond uitsteekt groen is en de rest wit. De groenige binnenkant is zoet en sappig. Buiten zaaien: eind juni-augustus
Radijs KN-Bravo
KN-Bravo is prachtig paars aan de buitenkant en ook paars gemarmerd van binnen. De knollen worden vrij dik en ongeveer 20 cm lang. Buiten zaaien: maart-half augustus
Radijs Shunkyo Semi Long
Shunkyo Semi Long is rood-roze aan de buitenkant en wit van binnen. Deze langwerpige radijsjes kun je het beste wat kleiner (10 tot 12 cm) oogsten dan de andere twee, anders worden ze hol van binnen en minder smakelijk. We begonnen te plukken na ongeveer vijf weken. Buiten zaaien: juni-begin september
Alle radijzen kun je rauw eten en wie handig is, kan ze in een mooie vorm snijden. Maar in het Verre Oosten worden ze ook in allerlei gerechten verwerkt, van soep tot stoofpot. Mijn favoriete manier om ze te eten is dun gesneden en kort gefermenteerd.
Naar recept fermenteren radijs
Meer zaad bestellen?
Tekst: Vera Greutink
Beeld: Remco Greutink