Zaad bestellen van Penstemon

Zaad bestellen van Penstemon

Kweker Giny de Jong is dol op Penstemon. Deze veelzijdige planten bloeien ontzettend lang en door hun verschillende kleuren, bladvormen en hoogten zijn ze uitstekend te combineren. Giny's tuin in juni al zeer kleurrijk, dankzij haar 27 Penstemonsoorten, waarvan zij de meeste zelf heeft gezaaid. Het zijn dynamische planten met zeer uiteenlopende toepassingsmogelijkheden. Bij Groei & Bloei kun je nu zaden bestellen van verschillende soorten Penstemon.

Verzorging van Penstemon

Penstemon heeft een plek nodig in de zon of halfschaduw. Soorten die aan de onderkant verhouten, knip je tussen eind april en begin mei terug, zodat de plant zich verjongt 
en vertakt. Eén plant kan wel 60 centimeter breed worden, dus geef ze een beetje ruimte. Staan ze op een winderige plek, knip er dan in het najaar een derde vanaf. Dan vangen
ze minder wind en zijn ze beter bestand tegen het winterweer.

Winterhardheid Penstemon

Toch nog even over die winterhardheid. Het hardnekkige verhaal over het gebrek daaraan is niet voor niets in de wereld gekomen. Penstemons kunnen inderdaad wegvallen in de winter, maar dat is dan niet zozeer een kwestie van kou, maar van de combinatie van vócht en kou. De meeste soorten verdragen -15 °C prima. Soorten die van oorsprong uit Canada en de noordelijke staten van Amerika komen, kunnen zelfs meer dan 30 graden vorst hebben. Maar alléén als ze in doorlatende grond staan, zonder stagnerend vocht.
De soorten die ik heb, staan soms al meer dan vijftien jaar in mijn tuin, in arme zandgrond, die ik bij de aanplant verbeter door een paar flinke handen compost door het plantgat te
mengen. Heb je grond die meer vocht vasthoudt? Zet penstemons dan in een verhoogd bed.

Zaad bestellen van Penstemon

Penstemon kun je jaarrond zaaien. Van de volgende soorten kun je nu zaad bestellen:

Penstemon digitalis ‘Husker Red’

Een vrij bekende Penstemon, die het voorjaar kleur geeft met bijna purperrode bladeren. Daaruit ontspringen even donkere stengels met zachtlila bloemen. De plant verhout niet. In de winter verdwijnt P. digitalis volledig, maar in het voorjaar loopt hij opnieuw uit. Zeer goed winterhard, zaait zichzelf aangenaam uit en brengt beweging in de border. Hoogte: 70-120 cm.

Penstemon serrulatus

Bossige plant die onderin verhout. De hoogte is ongeveer 50 cm en de bloemen zijn blauwpaars. Zeer goed vocht dan de meeste soorten, maar houdt desondanks van doorlatende grond. De bloemen staan aan de top van de stengel. Knip de uitgebloeide bloemen steeds weg, dan bloeit hij lang. Kan ook in de halfschaduw. Bloei: juni-aug.

Penstemon parryi

Komt uit Noord-Mexico en groeit daar op een hoogte van 500-1500 meter. Wordt ook wel woestijnpenstemon genoemd. De bloemkleur varieert van lichtroze tot donkermagenta, het blad is grijsgroen. De plant maakt een compacte pol, de bloemstengels worden zo’n 120 cm hoog. Winterhard tot ongeveer -13 °C. Zet hem in de volle zon voor een rijke bloei. P. parryi is zeer droogtetolerant. Bloei: apr-juni.

Penstemon strictus

Diep paarsblauwe bloemen aan circa 60 cm hoge stengels. Bloeit van einde voorjaar tot ver in de zomer. De bladeren zijn donkergroen, ook in de winter blijft de plant lang groen.
Houdt van volle zon, maar kan desnoods ook in de halfschaduw. Komt van oorsprong onder andere in de Rocky Mountains voor op 2.000 - 3.250 meter hoogte. Vandaar de Nederlandse naam Rocky Mountainpenstemon. Kan goed tegen droogte. 

Hoe zaai ik Penstemon?

  1. Zaai dun in een bakje met zaai- en stekgrond en zorg de eerste twee tot vier weken voor een temperatuur van 18-22 °C.
  2. Zet het bakje niet in direct zonlicht en houd het zaaisel vochtig.
  3. Zet het zaaibakje vervolgens vier tot zes weken in de koelkast (+4°C) en laat het daarna geleidelijk wennen aan kamertemperatuur.
  4. Of graaf een terracotta potje in in de tuin en wacht rustig af (zie voor deze manier van winterzaaien ook de oktoberaflevering van Giny’s gewoonten, over het zaaien van vaste planten.)

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,25 per zakje (inclusief verzendkosten)
  2. Vul het onderstaande formulier in
  3. Je ontvangt een bevestigingsmail met een overzicht van je bestelling, het te betalen bedrag, het rekeningnummer en verdere instructies over de betaling
  4. Als je het bedrag hebt overgemaakt, wordt de bestelling verwerkt.

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten (vul telkens het formulier in dat bij het artikel/zaad hoort)

Penstemon stekken?

Penstemons kun je ook heel goed stekken. Cultivars moeten worden gestekt, dat wil zeggen, als je wilt dat ze dezelfde eigenschappen houden als de moederplant. Kijk hier hoe je dat doet.

Tekst en beeld: Giny de Jong en GAP Photos
Uit: G&B januari/februari 2020

Uw gegevens

Aantal zakjes

Totaal:0,-

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK