Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Zaaien is niet alleen een leuke en goedkope manier om planten te kweken. Zaaien is zoveel meer. Terwijl je in de weer bent met zaden, zaaigrond en -bakjes, groeien er in je hoofd al plantjes. Esther Schonenberg van Festina Lente tuin weet daar alles van en filosofeert in januari over het fluitenkruidgevoel. Zaden van Daucus carota 'Dara', Didiscus caeruleus, Coriandrum sativum en Seseli gummiferum kun je direct bestellen.

Feest der schermbloemigen

Fluitenkruid, daar begint in het voorjaar het feest der schermbloemigen zo’n beetje mee. We zijn er dol op! Jammer dat het vrij kort bloeit, maar wel zo overdadig dat je het feest niet kunt
missen. We merken dat veel tuiniers het fluitenkruidgevoel graag in de tuin overbrengen. En dan liefst het hele seizoen. Welnu, met een beetje planning is dat best te doen. Zeker als je niet bang bent voor een toefje lichtgeel of zelfs rozerood kom je een heel eind.
 

Bedenk dat schermbloemigen nóg meer opvallen tussen planten met een afwijkende bloemvorm. Pas ze dus toe tussen aartjes en bolvormen, dat maakt een border spannend.
Schermbloemigen zaai je liefst vers. Zodra het zaad van de plant valt (zachtjes tikken) is het rijp en kan het worden gezaaid. Dat betekent dat je de vaste planten zo’n beetje het hele
seizoen kunt zaaien, naargelang de periode dat het zaad rijp is. De kiemtijd kan enorm verschillen. Wees geduldig: er kan soms een koudeperiode nodig zijn om het zaad te laten kiemen. 

Esther tipt veel planten voor een fluitenkruidgevoel in het artikel in Groei & Bloei januari/februarinummer 2022. We beschrijven hier alleen de planten die je kunt bestellen.

Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Daucus carota 'Dara'

Daucus carota, de witte peen, komen we in het wild ook wel tegen. Het is een kortlevende vaste plant met grote bloemschermen die na de bloei opkrullen als een vuistje en daarmee nog steeds decoratief zijn. Daucus carota ‘Dara’ is een donkere vorm waarvan de bloemen bloeien in tinten tussen lichtroze en donkerrood. Het is een populaire snijbloem, maar ook in een natuurlijke border is het een waardevolle plant, die langdurig bloeit van midden tot laat in de zomer. Ze staan liefst in de zon op goed doorlatende grond en zaaien zich gemakkelijk uit. De planten worden tot 80 centimeter hoog. Zaaien kan in de vollegrond  van het vroege voorjaar tot begin van de zomer, zolang de temperatuur niet onder de 7 °C is. Binnen kan het natuurlijk eerder.

Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Didiscus caeruleus 

Blauwe kantbloem is de Nederlandse naam. Wordt ongeveer 50 centimeter hoog en staat graag op droge grond in de volle zon. Daar kan-ie zich ook goed uitzaaien, maar dat is geen zekerheid. De plant is inheems in West-Australië en bloeit daar in het voorjaar. Hier heeft hij wat warmte nodig om te kiemen. Zaai daarom in het voorjaar onder glas, voor bloei in de zomer. Het is een van de weinige blauwe schermbloemen en dat maakt hem bijzonder. De bloemen zijn heel gelijkvormig. Je zou denken een beetje stijfjes, maar niets is minder waar. Zeker een keer proberen, je bent gegarandeerd verkocht!

Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Coriandrum sativum

Als keukenkruid is koriander niet meer weg te denken. Bloeit met kleine witte bloemschermen en kan goed in de halfschaduw op goed doorlatende grond. Het is een gemakkelijk groeiend kruid waarvan het blad al snel geoogst kan worden. De planten worden ongeveer 50 centimeter hoog en de bloei kan wel van mei tot augustus aanhouden. In de loop van het seizoen verschijnen de zaden die ook weer toegepast kunnen worden in de keuken. Wij vinden de bloemen zo mooi dat we de plant met rust laten. Plant er flink wat aan, voor een maximaal effect. Zaai in de vollegrond als de nachttemperatuur boven de tien graden is. Binnen kan het al eerder, na het kiemen zet je ze op een lichte plek maar niet in de volle zon.

Zaaien voor een fluitenkruid gevoel

Seseli gummiferum

Seseli is een groot plantengeslacht van schermbloemen, de Nederlandse naam is bergvenkel. S. gummiferum wordt ongeveer 80 centimeter hoog en staat graag zonnig op droge grond. De bloemschermen zijn wit en kunnen wel zo’n 15 centimeterin doorsnee worden. Vanuit een flinke, grijze toef geveerd blad verschijnen de dikke stengels met meerdere bloemen. Echt een opvallende plant! Na de bloei sterft de plant af, dus win altijd wat zaad voor nieuwe aanwas. Laat de uitgebloeide bloemen gerust zitten, het wintersilhouet is zeker fraai. Wij zaaien hem in het voorjaar, als het wat warmer is. Hetzelfde jaar vormt zich een mooie toef. Het jaar daarop kan er al bloei zijn, maar dat kan net zo goed nog een extra jaartje duren. Hij is het wachten waard!

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei  Januari/februari 2022
Tekst: Esther Schonenberg

Je kunt Festina Lente ook bezoeken: 
Kwekerij Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13 in Katwijk
www.festinalentetuin.nl

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-