Groei&Bloei 120 mm

120 mm

120 mm

Dat is de hoeveelheid regen die de afgelopen 2 weken hier is gevallen. Best veel, maar er is bijna niets van terug te vinden. Zelfs de sloot voor het huis staat droog. Verderop naar de Oude IJssel is de waterstand wel beduidend hoger. En dan ben ik maar wat blij dat het niet zo is als in Limburg. Veel planten hebben baat bij regen, zoals de hortensia’s. En gras… zaaien zou ik zomers niet snel doen, maar enkele ingezaaide plekken zijn binnen 7 dagen ontkiemd en staat 5 cm hoog. Maar met alles waar “te” voor staat gaat het soms niet goed. De buxus heb ik vrij kunnen houden van de mot, maar nu heeft zich flinke schimmel ontwikkeld. Ook de rozen hebben last van “blackspot” en sommigen hebben last van meeldauw. De eenjarigen blijven ook achter door te weinig zon.

Op de 1e foto de Russische hibiscus /wijnblad/Kitaibella vitifolia. Ik heb hem voor het 1e jaar en kende hem niet. Hij heeft weinig pigment in het blad, wat nu al snel egaal wit is geworden. Zowel bloem als blad zijn eetbaar. Benieuwd hoe hij zich houdt.

De eerste asters zijn uit. Tegenwoordig laat ik ze in de grond zitten en dek het in de herfst af met blad. De Yucca heeft mooie witte bloemen. Wist je dat deze enorme witte wortels heeft? Bij het eventueel verplaatsen breken deze gemakkelijk af en van een achterblijvende wortelstukje groeit zo weer een nieuw Yucca uit. Ze zijn dus gemakkelijke te vermeerderen.

De Thalictrum Elin is een ruit die gemakkelijk 2 meter hoog kan worden. De Gamander (Teucrium Hycranicum) lijkt op een salvia (misschien familie?) en de paarse kleur is mooi te combineren met andere paars/roze planten.

De reuzenlelie staat in de bloei. Sommigen kunnen 3 meter hoog worden. Die van mij is slechts 1 meter, maar heeft wel flinke bloemen (en bollen). Ooit eens bij de Aldi voor een prik gekocht. Kwekers vragen soms 17,50 euro voor een bol. Ik hou hem in een pot, maar hij kan in de volle grond mits wat afgeschermd voor de vorst. De witroze is gespot op een opentuin in Loil.

De Duitse Pijp is wat mij betreft wat ondergewaardeerd. Hij vraagt weinig onderhoud en kent geen hechtwortels (en te verwaarlozen bloemen). Hij moet daarom wel een klimsteun hebben. Soms willen de lange ranken onder de dakpannen lopen, maar je trekt ze zo terug en ze kunnen dus weinig schade aanrichten. Voor het verfwerk moest ik hem in het voorjaar terugsnoeien. Hij loopt gemakkelijk weer uit en is ideaal op de noordkant op kale muren of schuurtjes.

De hertshooi / Hypericum excellent flare is een gemakkelijk struikje en bloeit op eenjarig hout. In herfst of voorjaar terugsnoeien. Ik combineer hem met liguralia, die over 2 weken gaat bloeien.

De oranje trompetklimmer is een flinke klimmer en doet het, tenminste zolang de paardjes ervan afblijven. De Crocosmia staat daar qua kleur goed bij, maar dat werd me iets te veel oranje. En is verbannen naar een achterafplekje.

De tijm woekert behoorlijk. Siergrassen moeten het onderspit delven en in het gazon weet ie ook al de weg. Van Dille zou ik wel meer wille..

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Hier moeilijk een aantal mm. regen door te geven, verschilde heel erg plaatselijk en nog (bijna) eigen regenmeter. Hier de buxus aangetast door motten, maar lijken er overheen te groeien. Aster verdwijnen hier door de jaren heen. De hertshooi zaait zich hier behoorlijk uit. Mooie herinneringen aan Crocosmia’s wild geplukt in Ierland, staan nog niet op de tuin (woekert???) maar wil daar verandering in brengen, mooi oranje is niet lelijk, denk aan combinatie met paars/creme.
Tijm geurt zo heerlijk en is gemakkelijk te herkennen, zou ook slakken verjagen d.m.v. hun geur, in gazon lijkt ie mij ook wat gecompliceerder, dille gewoon lekker zaaien, is niet zo moeilijk!!!

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Beste Harry,

Wat gaaf al die kleuren.
Ik hoop ook opeen beetje regen. De tuin kan t goed gebruiken.
Ik raap hier ook af en toe zo’n Turkse yoghurtbeker binnen no time vol met slakken. De buxus die aangetast waren zijn weer een beetje aan t bijkomen. We hadden veel jonge mezen, hoop dat hun ouders ze de rupsen nu gevoerd hebben.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK