Groei&Bloei 2022 week 13-2 Sneeuw op 1 april

2022 week 13-2 Sneeuw op 1 april

2022 week 13-2  Sneeuw op 1 april

In Winterswijk kon men vandaag zondag 3 april zelfs schaatsen op de natuurijsbaan.

Na lange periode van zonovergoten dagen, kwamen kou en sneeuw een beetje als mosterd na de maaltijd, hier weinig sneeuw gevallen en in maart en april tot nu toe 15 mm regen gemeten, het begint behoorlijk droog te worden maar……. op de volkstuin bij iedere tuin een aansluiting op waterpomp, hoe luxe!! Normaal pas na 1 april water te tappen, door de droge periode nu al een paar weken af en toe water beschikbaar.

Hier net genoeg sneeuw gevallen om 1-4-22 op de voorruit van de auto te schrijven, en een beetje sneeuw in de potten, zag op autotochtje wel op alle bomen langs de weg lange witte stroken, die er langzaamaan vanaf vielen.

De bessenstruiken op de volkstuin werden in verleden door professionele snoeier gesnoeid, gewoon effe gedaan!!!!! Dit jaar voor het eerst zelf de bessen, braam en frambozen gesnoeid: eerst dood hout verwijderd, dan de schurende takken en tot slot gezorgd voor licht en lucht in de (vooral) bessenstruiken, bij de frambozen en bramen al het oude hout weggehaald.

Bij fruitstal waar wij regelmatig appelen halen mochten we een bos (snoei)afvaltakken gratis en voor niets meenemen, voor mooie goudrenetten bloesem vertelde de gulle, trotse fruitteler.

Allerlei bollenbloemen op de volkstuin hebben het zwaar, de klei te nat de hele winter, daardoor teveel verdicht??, de droogte van maart, maar ook overrompeld door grassen/andere woekeraars: anemoontjes daarom in pot geplant, botanische tulpjes doen het matig, Alliums overwoekert door Phlomis,  Camassia ook matig, Narcissen verdwijnen langzaam aan, alleen het blauwe druifje heeft het naar z’n zin.

Narcissen overhouden in de tuin maar ook in pot, een dingetje, lukt hier nog niet zo goed, al veel prachtige Narcissen verloren gegaan.

Ontdekte Ribes met afwijkende kleur in de tuin van onze zoon, de Camellia in zijn tuin barstensvol knoppen kwamen net niet uit of hadden bruin verbrandde randjes, te droog of teveel zon???

Lees graag een kort tuinverhaal voor slapen gaan, las in tuinverhaal dat Anemone blanda in tuinen in Nederland hoofdzakelijk blauwe bloemen zouden hebben, elders kleuren ze meer wit of roze, klopt wel vorig jaar een WITTE Anemone die ik nu niet meer heb gezien, nu EEN ROZE, wilde e.e.a. nazoeken maar wie verhaalde daarover was het Romke of Christhopher???????

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

harry hakvoort

harry hakvoort

Schaatsen: combinatie van -6 gr. vorst en isolatie onder asfalt van 20 cm schuimbeton. Daarmee reduceren ze grondwarmte. Dus niet zomaar een natuurijsbaan.  Daar is Winterswijk al een paar keer mee in het nieuws geweest. Ze doen hun naam eer aan!
De bloembollen doen het hier ook allemaal minder. Ik wijt het aan een erg natte februari. Zelfs sneeuwklokjes weinig gezien.
Anemoon Blanda: hier hebben we ook witte en blauwe door elkaar. De witte wil nog wel eens verkleuren naar rose, maar puur rose heb ik niet.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Veris,
Ik las je reactie op mijn voorjaarsweide en dat je dat OOIT wilde realiceren. Wacht er niet te lang mee want het duurt jaren voordat het een beetje leuk word. Ik ben begonnen met sneeuwklokjes die heb je vast wel ergens staan. Een flinke pol scheuren, dat kan misschien nog net, en dan verdeeld over je weide poten. De boshyacinten gaan binnenkort bloeien, dat zijn ook planten die zich goed uitzaaien.
Sukses verzekerd en niet eerder maaien dan eind mei en geen meststoffen toedienen.

groetjes Antje

Reageren op