Groei&Bloei 27000 en…

27000 en…

27000 en…

… zeventien.

Op 13 juni  plaatste ik het logje “Het lot van de mot, een dilemma.” Nu een dikke zes weken later heb ik mijn vizier moeten bijstellen. Ik denk dat ik al met al inmiddels zo’n dikke 600 Buxusmotten gevangen heb, man en vrouw. Ook vrijdag haalde ik weer zo’n dertig motten uit mijn twee vallen. Mijn dilemma zit/zat in de onmogelijkheid om zo veel motten weg te vangen dat mijn haag gespaard zou kunnen blijven en op een haalbare manier of de haag eruit te gooien. Anders gezegd waar ben/was ik mee bezig om het milieuvriendelijk voor elkaar te krijgen.

Omdat ik de laatste jaren steeds minder aan tuinwerk toe kom, heb ik in mei de haag niet gesnoeid. Dat zag er best rommelig uit, maar toen ik de eerste tekenen van rupsenvraat zag, was ik daar toch niet echt zo rouwig om. Nadat ik de eerste poppen in de haag zag, besloot ik de heg flink terug te snoeien. Omdat de heg aan één zijde aan de tuin grenst, heb ik dat eerst met een flink lang stuk oerdegelijk plastic afgedekt zodat ik snoeiafval, rupsen en poppen goed zou kunnen opvangen. Om de paar meter heb ik die gelijk in een grijze afvalzak geleegd. De rupsen kropen bijna over mijn handen evenals uit de kleine gaatjes in de zakken. Zelfs de schuurdeur zat op een gegeven moment onder de rupsen. Gelukkig kreeg ik hulp, want ik was nog niet klaar met vegen en in zakken doen of er streek een aantal Koolmeesjes in de kale haag neer, want de overgebleven rupsen hadden geen schuilplaats meer en vormden zo een makkelijk prooi voor meesjes. Dank je wel jullie!

De haag ziet er nu echt gestript uit, maar is voor geen meter dood. Ik heb rond de struiken mest gestrooid en de regen van zaterdag deed de rest. Onze haag is nu op de weg terug, en voor de Buxusmot tijdelijk weinig aantrekkelijk. Hopelijk groeit hij weer helemaal terug. Opgegroeid in het Roomse Brabant waar op Palmzondag bijna hele struiken werden uitgedeeld, zal dat hoop ik wel loslopen, maar misschien moet ik in oktober of later in mijn weblog melden dat (ook) wij aan die bijna onvoorstelbare 27000 meter buxushagen uit de tuinen bij Paleis het Loo een zeventiental hebben toegevoegd, al is het dan niet door hardnekkige schimmelproblemen. En wellicht verruilen ook wij in de lente de Buxus voor Japanse hulst, Ilex Crenata 'Dark Green' die er eigenlijk net zo uitziet.(foto van internet)

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)