Groei&Bloei Allemaal beestjes - Blik op de tuin no. 962 week 28 2020

Allemaal beestjes - blik op de tuin no. 962 week 28 2020

Allemaal beestjes - Blik op de tuin no. 962 week 28 2020

Hopelijk betekenen al die beestjes, dat het met de biodiversiteit in mijn tuin goed is gesteld.......

Ik weet niet of het komt omdat ik veel meer in de tuin heb gewerkt dan in voorgaande jaren, maar ik zie de laatste tijd allemaal beestjes d.w.z. allerlei insecten die ik nog nooit eerder heb gezien: supergrote bijna goudkleurig libellen; zebra-achtige kevertjes; azuurblauwe, vliegende apparaten en andere niet nader te definiëren schepsels. Ik ben helaas geen expert op insectengebied, maar ik weet wel, dat al die ‘beessies’ erop duiden, dat het de biodiversiteit in mijn tuin groeiende is. Hoewel ik niet weet of ze allemaal  wel het beste met mijn planten voor hebben, ben ik blij met de vele lieveheersbeestjes, die ik geregeld bespeur. Ze bivakkeren op allerlei planten, ook als er op het oog geen luis op te vinden is. Zo ook op mijn Cenolophium denudatum,  een prachtige schermbloemige plant met kantachtige witte schermen, die gastheer lijkt te zijn van een kolonie zwarte luis, maar die zo mooi is, dat ik daarmee wel kan leven. Deze plant bloeit van juni tot september en heeft ook na de bloei nog sierwaarde. Zijn Nederlandse naam is Baltische peterselie. De plant is namelijk uit Rusland afkomstig.

Grappig is ook het schijnbare gevecht, dat insecten soms met elkaar lijken te leveren. Mijn oog viel erop, toen ik wat gele blaadjes bij een plant aan het wegplukken was. Hommels en ander vliegend personeel hadden het op het stuifmeel van dezelfde bloem van mijn Cistus gemunt. Ze leken er een spelletje van te maken om elkaar voortdurend aan te vallen en te verjagen als ze aan het snoepen waren; een wonderlijk schouwspel!

Anneke

T@blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK