Groei&Bloei Amaryllis – Hippeastrum Geranium - Pelargonium

Amaryllis – hippeastrum geranium - pelargonium

Amaryllis – Hippeastrum Geranium - Pelargonium

Een plant bij de juiste naam noemen is zo eenvoudig nog niet, er over schrijven ook een vak apart, want wilde eigenlijk schrijven: is nog niet zo makkelijk, of hoorde ik gemakkelijk te gebruiken????? (mag alle twee, maar moest toch……)

Naar aanleiding van: mijn prachtige kerstboeket; een rij kale, uitgebloeide/groeide bollen in de vensterbank en het logje: Prachtige Amaryllis van Miranda; mijn aantekeningen over Amaryllis – Hippeastrum opgezocht om te kijken hoe zit het ook al weer: heb ik de ene bol of de andere; is er een ezelsbruggetje; had ik mijn bollen met de kerst in bloei kunnen krijgen?; wil ik opzoek naar een ontbrekende bol? En zaten deze vragen verborgen in de foto van Miranda?

Tot de familie Amaryllidaceae behoren Amaryllis en Hippeastrum, die zich onderscheiden doordat de Amaryllis een gevulde stengel heeft en de Hippeastrum een holle.

Er bestaat echter maar één soort van Amaryllis (Amaryllis belladonna) tegenover wel vijfenzeventig soorten Hippeastrum.

De naam Amaryllis staat in verband met het Griekse amarussein = fonkelend, stralend. Hippeus betekent ridder en Astrum ster, vandaar de Nederlandse naam Ridderster.

Bij de Hippeastrum (ridderster) zouden na vier loofbladeren weer nieuwe bloemknopen worden gevormd waardoor het mogelijk is om meerdere keren per jaar bloemen te kweken, per steel twee tot zes bloemen, de ridderster bloeit in de winter en het vroege voorjaar.

Amaryllis bloeit kort na de zomer, slechts een keer maar met zes tot twaalf bloemen per steel.

Amaryllis                                              Hippeastrum

een soort                                               wel 75 soorten

Zuid-Afrika - kaapprovincie               subtropisch-tropisch Zuid-Amerika

zaden groen                                         zaden zwart

gevulde stengel                                  holle stengel

bloei een keer kort na de zomer        bloei meerdere keren per jaar

8 tot 12 bloemen per steel                  2 tot 6 bloemen per steel

Mijn bollen op de vensterbank allemaal Hippeastrums, (holle stengels), ik had ze met de kerst in bloei kunnen krijgen door op tijd in hun groeiproces, na vorming vier nieuwe loofbladeren, hun bloemknoppen te koesteren, ga zeker op zoek naar Amarullis belladonna en hoor graag van Miranda…………

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK