Groei&Bloei Amaryllis of Hippeastrum

Amaryllis of hippeastrum

Amaryllis of Hippeastrum

What's in a name.......

Een van mijn lievelingsbloemen in deze tijd van het jaar is Amaryllis. Ik weet, dat zijn botanische naam Hippeastrum is, maar als je als kind die naam hebt geleerd, krijg je hem niet meer uit je systeem. Ik was vroeger al door Amaryllis geobsedeerd. Dat kwam omdat mijn vader in het najaar vaak een amaryllisbol mee naar huis nam. Prachtig vond ik het als het eerste groene puntje uit de bol tevoorschijn kwam, maar nog meer als uit de dikke knop meerdere bloemen tevoorschijn kwamen. In die tijd was er nog niet zoveel variatie en waren het meestal witte of rode enkelvoudige bloemen. Nu zijn er naast trompetvormige Amaryllis en miniatuurvormen, zelfs spinachtige cultivars in de handel. Tijdens Kerst was ik bijzonder in mijn nopjes, want toen stonden in mijn woonkamer naast een vaas met witte, dubbele bloemen, een pot Kolibri-achtigen en een pot met een trompetvormige soort.

Naast Hippeastrum heb je ook de ‘echte’ Amaryllis. Beide bolgewassen komen uit dezelfde familie, namelijk die van de Amaryllidaceae, de narcisfamilie. Hun herkomst is echter verschillend. Hippeastrum komt van origine uit de (sub)tropische gebieden van Zuid-Amerika, van Mexico tot het noorden van Argentinië. Van dit geslacht zijn ruim 70 soorten bekend. Amaryllis belladonna - in Zuid-Afrika ook wel maartlelie genoemd, omdat hij  daar aan het begin van de herfst bloeit - komt van origine voor in de hele Zuid-Afrikaanse provincie Westkaap. Hier is het een echte zomerbloeier. Naast hun herkomst, verschillen de geslachten trouwens ook van steel. Bij Hippeastrum is de steel hol, bij Amaryllis gevuld. Maar mooi zijn ze allebei….

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK