Groei&Bloei Applaus voor…

Applaus voor…

Applaus voor…

De klaproos, eenjarigen en… de vernieuwde voortuin van mijn zwager. Zelfs de media reppen over de klaproos. Het kan je niet ontgaan zoveel het er zijn. Door 3 droge zomers en nu een nat voorjaar kunnen de zaden ontkiemen die soms jarenlang in de grond zitten. En doordat die droogte andere gewassen het laten afweten. Als je goed oplet zijn het vooral de bermen en rotondes waaraan gewerkt is. Hier zien we o.a. de korenbloemen, magrieten en oranje havikskruid wat (spontaan) opkomt. Ik las dat in de 1e wereldoorlog de slagvelden vol klaprozen stonden en de bloemen symbool stonden voor het soldatenbloed. Mijn ingezaaide berm is van een heel andere orde, het lijkt een aanfluiting… De buurman heeft 7 kuub grond voor een doorgang naar het weiland erover gegooid. Wordt vervolgd via de Rijdende Rechter, haha.

Deze week waren we op bezoek bij mijn zwager, hij had de voortuin opnieuw aangelegd rond de geknipte taxushaag. Prachtige combinaties met diverse siergrassen, Veronica, Agastache, Verbena, Thalictrum, Gaura, Artemisia, Crambe en witte berken. 

Ik had een druk tuinwerkweekje bij o.a. mensen in Aalten en daar zag daar de asphodeline lutea/ jonkerlelie met zijn gele sterbloemen op een toorts en de Convulsus cneorum /zilverwinde. Duidelijk van een liefhebster want ze had van deze matig winterharde planten de namen paraat.

In eigen tuin is het na 3 weken droog weer zaak om te gaan bewateren en/of de vijver te vullen. Onze vijver is ongeveer 15 meter lang en redelijk diep, dan zakt het niveau tenminste 10 cm. Er zijn 2 regenpijpen  op aangesloten, maar als het niet regent dan helpt dat ook niet.  Er zitten misschien wel zo’n 200 vissen in, ws goudwindes. Ik geef ze geen voer en het houd zichzelf in stand. De reigers halen de grootsten eruit.

Op een vergelijkende foto van vorig jaar met dit jaar is te zien dat de rode Japanse esdoorn het minder doet zoals ook de hortensia’s en viburnum. De vijver ligt dicht tegen het huis aan en vanuit een prieeltje is al het planten- en dierenleven goed te aanschouwen. De zwaluwen scheren over het water om wat te drinken. De jongen die moeten dat nog leren en plonzen onhandig door het water.  

Planten als de Waldsteina, Hortensia’s, Duizendknoop, Vrouwenmantel, pimpernel en Zonnehoed (!) doen het nu matig op droge (zand) grond en verschrompelen zonder water.

De paarsrode Knautia Macedonica Red Knight bloeit en kan door zijn smalle bladeren beter tegen de droogte. De Lysimachia Agtropurperea Beaujolais kleurt iets donkerder. De kleur is apart voor deze wederik, maar de witte puntwederik vind ik qua vorm iets mooier.

De Passieflora caerulea heeft al meerdere knoppen en stuk voor stuk komen ze in de bloei. Ik zou graag eens andere soorten willen uitproberen want die bloemen zijn exotisch en prachtig. Maar de meeste andere soorten kun je alleen s winters in een kas overhouden.
De Crambe Cordifolia staat ook in de bloei. De vele witte bloempjes geven hem een los karakter. Het is een plant die eigenlijk solitair moet staan of tegen een donkere achtergrond. Anders kan het wat rommelig overkomen.
Wist je dat er ook hosta’s op stam bestaan? (alleen niet te koop)

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

dag Harry,
Wat een prachtige vijver heb je! Hoe hou je het water zo mooi helder met zoveel vissen?
Ik zit nog steeds op de vijverspecialist te wachten, zo jammer. Tegen de tijd dat het probleem is opgelost is de zomer voorbij. Mijn zoon wilde een aannemer inschakelen voor vernieuwing van garagedeuren en tuinpoort was over een halfjaar ad beurt. Ik moest 3 maanden wachten voor mijn vijver, dus maar niet mopperen. 

groeten Antje

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Antje, de vijver is nog groter dan op de foto en voor de helft gevuld met hoornblad. Dit is een woekeraar die ik in het voor- en najaar verwijder (2 kruiwagens!) Ik heb ook wel wat draadalg hoor, maar vooral in het ondiepe gedeelte. In ph-herstelmiddelen geloof ik niet zo, want de basis moet gewoon goed zijn. Daarnaast is dat spul erg duur, zeker bij grotere vijvers. Mijn buurman had ook het water troebel zoals jij. Zij hebben de vijver leeggepompt en zijn opnieuw begonnen. Hebben een aantal van die woekeraars van mij gekregen en een flinke dompelpomp geplaatst die het water circuleert zodat er ook extra zuurstof bij komt. En zie, de vijver is dit jaar weer helder.
Overweeg of je de vijver leeg laat pompen en verzamel zoveel mogelijk zuurstofplanten. Doe een oproep in de buurt..het is zonde om woekerplanten te moeten kopen…. Maar hou er rekening mee dat iemand deze ook verwijdert. Soms moet ik echt de vijver in om het eruit te trekken.
Als er (draad) alg ontstaat moet je dit zo snel mogelijk met een schepnet verwijderen. Ook moet je voorkomen dat er in de herfst blad in de vijver valt.
Ik onderhou de vijver 7 jaar, maar doe er weinig aan behalve de woekeraars en blad verwijderen. Af en toe probeer ik een nieuw (sier)plantje uit, dat is alles. Bij mij is probleem water vullen. Doe ik hooguit bij tropisch weer met grondwater. Bij mij zit daar veel ijzer in en is niet gezond voor plant en dier. Water wordt dan ook tijdelijk troebelblauw.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Weer mooie plaatjes vanuit Doetinchem, schijnt in het hele land een goed jaar voor de papaver te zijn haalde zelfs het journaal), de kleine brandweer rode uitvoering hier nog niet zo uitbundig gezien. Ook in de Achterhoek mooie wuivende bermen. Havikskruid voor mij net als paardenbloem, of nog effies erger, maar wel HEEL MOOI oranje. Ik zie prairie tuin bij je zwager, deze planten goed bestand tegen droogte? Op dit moment (vrijdagmorgen vroeg) hier al een paar uur regen, pikte de Achterhoek ook een druppie mee van grote regengebied. Je vijver een plaatje, net als de rode lysimachia. Voor beter licht donker effect, de imposante zeekool volgende keer wat dichter bij gebouw plaatsen. Had ook zo’n soort boomhosta, alleen helemaal kaal gevroten door de slakken.

Reageren op