Groei&Bloei Bericht uit Singapore: de Groene Stad - Blik op de Tuin no. 999 week 12 2021

Bericht uit singapore: de groene stad - blik op de tuin no. 999 week 12 2021

Bericht uit Singapore: de Groene Stad - Blik op de Tuin no. 999 week 12 2021

Sommige steden zijn uitstekende voorbeelden v.w.b. groenbeleid.....volgende week de 1000e column met een uitdaging voor u, als lezer!

Omdat een reis naar Singapore er voorlopig niet inzit, houdt mijn zoon die met zijn vrouw in Singapore woont, me regelmatig op de hoogte van de tripjes die zij samen in deze stadstaat maken. Vooral van bezoeken aan groene plekken in de stad doet hij, speciaal voor mij, uitgebreid verslag. Nadat in 1965 Singapore als onafhankelijke republiek verder ging, was er naast een wijziging in de economische politiek ook een strategisch plan om Singapore te transformeren in een met bomen omzoomde stad met groene ruimtes en parken. In 1975 trad in dit kader de park- en bomenwet in werking, die bij bouwprojecten van de overheid en particuliere projectontwikkelaars het inplannen van bomen en groen verplicht.

Uit deze continuerende vergroening is ook het 10 hectaren grote HortPark voortgekomen. In dit park zijn tuingerelateerde, educatieve, recreatieve en onderzoeksactiviteiten samengebracht. Naast een natuurspeeltuin zijn er 40 thematuinen vol tuinideeën, zoals een keuken- en een Balinese tuin. In de ‘Gouden Tuin’ zijn planten te vinden die door hun verschijning warmte uitstralen en in de ‘Zilveren Tuin’ een bijzondere collectie aan grijze en zilveren en wit getinte planten en struiken. Een speciaal ecologisch schoolprogramma draagt er verder aan bij om plezier in tuinieren en het waarderen van de natuur bij jonge kinderen te ontwikkelen. Ook het bevorderen van ‘samen tuinieren’ – community gardening – is een doelstelling van het park!

Om het ongecontroleerd kappen van volwassen bomen tegen te gaan zijn er verder in Singapore twee ‘Tree Conservation Areas’ aangewezen, waarin het behoud van monumentaal Groen, voorop staat. Dit geweldige groenbeleid verdient wereldwijd navolging (ook hier)!

Anneke

 

T .blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK