Groei&Bloei Bijgeloof en magie in de tuin

Bijgeloof en magie in de tuin

Bijgeloof en magie in de tuin

In een tuin, zoals Le jardin Ephémère op de Place Godefroy de Bouillon in Boulogne is van alles over bijgeloof en magie te vinden.....

Dichtbij Calais aan de Opaalkust in Noordwest-Frankrijk ligt Boulogne sur Mer. Boulogne ligt aan het nauw van Calais met zicht op de Engelse kust. Deze door mij bezochte havenstad staat bol van geschiedenis en gelukkig ontbreekt ook Groen niet. Verrassend is de geheime tuin die achter de muren van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek ligt: Jardin de la Basilique Notre Dame. Deze voormalige parochietuin, een kleine groene oase van ca. 200 m2, is tegenwoordig ingericht als middeleeuwse tuin en ligt dichtbij de ingang van de crypte van de basiliek. Een grote verrassing was Le Jardin Ephémère op de Place Godefroy de Bouillon. Al 13 jaar lang toveren steeds wisselende kunstenaars dit plein in de zomer om tot een tijdelijke thematuin met toepasselijke kunst. Dit jaar staat de tuin in het teken van het bovennatuurlijke en bijgeloof; een goede keuze gezien de 13e editie. Zwarte katten, hoefijzers en ladders spelen een rol in de tuin en op borden is te lezen welk bijgeloof mensen uit vroegere tijden aan bepaalde planten toedichtten. Zo was te lezen, dat Italiaanse winkeliers vroeger basilicum in de buurt van hun kassa legden om hun verdiensten te stimuleren. Bamboe daarentegen is door zijn sterkte een symbool van duurzaamheid en verjaagt slechte invloeden, terwijl  het sturen van een boeket anjers aan een toneelspeelster betekende, dat ze geen nieuwe rol meer zou krijgen. Heel mooi vond ik het verhaal bij de klimop, die blijvende emotionele banden, zoals vriendschap en liefde symboliseert. De bijgevoegde tekst luidde: ‘je meurs ou je m’attache’; vertaald: ‘Ik sterf of laat niet meer los��!

 

Anneke

 

T @blikopdetuin www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: ; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK