Groei&Bloei bijzondere eenjarigen

Bijzondere eenjarigen

bijzondere eenjarigen

Inmiddels zal het weer stormlopen op eenjarigen in de kwekerijen. De meeste bezoekers gaan bijna vanzelfsprekend voor de bloemenpracht van dat moment. Maar daardoor blijven sommige toppertjes als stek ongezien omdat ze nog niet of onvoldoende in bloei staan. Zelf hou ik vooral bij eenjarigen wel van een verassing en koop soms stekken die ik niet of nauwelijks ken.

Kwekerij Hiddink in Sinderen is zo’n bedrijf die o.a. onderstaande eenjarigen kweekt en als stek te relatief goedkoop aanbied. Afgelopen jaren heb ik goede ervaring met de Kaapse primula, de Salvia Mystic Blue en de Dolichos lablab die ik daar gekocht heb.

De Kaapse primula ( Streptocarpus saxorum foto 1) wordt in mijn kennissenkring alom bewonderd maar is toch relatief onbekend. Als stek is het een armetierig plantje met  mogelijk een blauw bloempje aan een kwetsbare stengel. Het duurt even voordat de primula op gang komt. Wellicht wordt hij daarom minder snel gekocht. 3 stekken zijn  genoeg om een pot van 30 cm doorsnee te vullen. Je kunt hem als hangplant gebruiken. Ik zet deze primula in een diepe pot zodat een redelijk groot wortelstelsel zich kan ontwikkelen en de bloemen dan ook kunnen hangen. Hij is zeer vorstgevoelig. Vorig jaar vroor het nog begin juni. Enkele primula’s overleefden de vorst, maar dan ontstaat er toch een groeiachterstand. Wat de plant bijzonder maakt is dat de plant hij het als eenjarige in de schaduw goed doet. In de zon verbranden of verpieteren ze. De primula blijft goed tot  de eerste vorst in het najaar.

De Salvia Mystic Spires Blue. Deze eenjarige heb ik de eerste jaren met lichte vorst kunnen overhouden en is inmiddels 3 jaar oud. Onder de vele salvia’s zijn bijv. de winterharde Nemerosa Ostfriesland populair en de semi-winterharde Salvia Amistad vanwege zijn  2mtr. hoogte en paarse bloei. Maar de Mystic vind ik uitbundiger een langer doorbloeien.  Afgelopen winter heb ik de pot bij -15 wel naar in een schuur gezet. Op foto 2 zie je hem links en rechts van de Agapantus staan. Op foto 3 zie je dat hij inmiddels behoorlijk verhout is en weer uitloopt. Ik snoei hem tijdens de bloei niet, dan blijft hij open. Dit jaar ga ik eens kijken of ik zelf een zomerstek kan verkrijgen en in welke mate de moederplant dan voller wordt. Ook ga ik er een paar in de volle grond zetten om te kijken hoe ze het dan doen. In de buurt zag ik mogelijk dezelfde Salvia in de volle grond en deze was wat hoger. Dez Salvia Mystic is een van mijn langstbloeiende planten en bloeit ook bij lichte vorst nog even door.

Dolichos lablab. Monty (Gardeners World) had het vorige week over zijn favoriete bonen. Daar zat blijkbaar de  “hyacinth bean”,  zoals hij in Engeland genoemd wordt, niet bij. Het is een tropische klimmer van 2 tot 3 meter, die lijkt op een siererwt en gemakkelijk via stokken of een klimrek omhoog klimt Het bijzondere van deze plant is de kleur van blad, bloem en boon. Deze gaan over van rose naar purperpaars. Het eerste jaar heb ik hem als stek gekocht, maar nu probeer ik deze als zaad van de boon zelf op te kweken. Zowel zaad als plant hebben veel warmte nodig om uit te komen en te bloeien. Vreemd is dat het zaaien vorig jaar bij warmte niet gelukt is en nu het kouder is komen ze wel uit (foto 4). De plant staat het liefst in de volle zon. Ik had hem deels onder een boom staan (foto 5) en daardoor viel de bloei enigszins tegen. Uitgebreide informatie en foto’s over deze klimmer vind je op (Diana’s) www.mooiemoestuin. De foto 6 komt van die site.

 

De video: Brutale koolmees plukt haar uit de staart van een tijger voor nest.

 Een speelgoedtijger, dat wel.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Fijne log, heel leuk om toppers van een andere tuinier te leren kennen. Onbekend maakt onbemind is soms van toepassing, eenzijdig, gelijkwaardig aanbod bij grotere tuincentra ook een oorzaak, al zijn daar uitzonderingen op (veiling koopje???). Gelukkig komen er steeds meer ‘‘kleine, zelfstandige’’ kwekerijen met een breder/onbekender plantenaanbod. Op open tuinen bezoek ontdek je ook wel interessante planten, het tijdstip van bloei is natuurlijk ook een belangrijke factor, net als enthousiaste verhaal omtrent standplaats, bloei enzovoort. Op open tuinen dagen maakte ik kennis met Kaapse primula maar ook bijvoorbeeld met Euphorbia hypericifolia ‘Diamond Frost’ een niet te grote, de hele zomer lang bloeiende witte waterval van bloemen.

Reageren op

Paul

Paul

Hallo Harry,
Die Kaapse primula is inderdaad een kanjer. We hebben hem ieder jaar. Overhouden lukt niet en als het vriest is ie weg. Ik mist in jouw leuke verhaal alleen iets over de geur, want die mag er zijn en is heel herkenbaar. Bij ons staan ze in de volle zon. Fijne zondag.

Reageren op