Groei&Bloei Blik naar de beneden - Blik op de Tuin no. 964 week 30 2020

Blik naar de beneden - blik op de tuin no. 964 week 30 2020

Blik naar de beneden - Blik op de Tuin no. 964 week 30 2020

Kijk eens naar beneden als je op de stoep loopt, dan doe je in ieder geval mee aan een nieuwe trend om te kijken wat er tussen de stoeptegels groeit.....😊

Botanisch stoepkrijten of wel ‘botanical chalking’ is een nieuw fenomeen, dat vanuit Frankrijk (sauvages de ma rue) is overgewaaid naar Engeland en nu door inbreng van de Leidse Hortus Botanicus ook in steden in ons land wortel lijkt te schieten. Botanische stoepkrijters vragen aandacht voor alles wat er groeit en bloeit tussen de spleten en kieren in de stad en dat is niet voor niets, want steden barsten van de plantendiversiteit; je moet er alleen wel oog voor hebben. Met een krijtje omcirkelen krijters de planten, zetten er een naam bij en proberen hiermee de ergernis weg te nemen van dit vaak ongewenste kruid. Immers, niet iedereen is blij met (on)kruid tussen de tegels. Fijn is het, dat natuurclubs zoals IVN het initiatief inmiddels ook hebben omarmd en dat ook scholen er bezig mee zijn, want ook wilde planten zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Voor wie geïnteresseerd is in al dat stedelijke kruid, is het goed om te weten, dat er zelfs een heel boek is gewijd aan plantensoorten die in een stad kunnen groeien. In dit recent verschenen boek met de titel: ‘Stadsflora van de Lage Landen’ beschrijft stadsecoloog Ton Denters achthonderd stadse plantensoorten in zowel Nederlandse als Vlaamse steden. Vanaf 30 september a.s. is ook de minigids ‘Stoepplantjes’ te koop. Deze gids is door de Hortus in Leiden ontwikkeld en de KNNV geeft hem uit (https://knnvuitgeverij.nl/artikel/minigids-stoepplantjes.html). Het is een uitvouwbare plantengids (€ 6,95) die je kunt gebruiken bij een wandeling door stad, dorp of wijk en waarmee je 50 Nederlandse plantensoorten kunt herkennen, ook tussen de tuintegels….

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK