Groei&Bloei Blik op 2019 - Blik op de Tuin (882)

Blik op 2019 - blik op de tuin (882)

Blik op 2019 - Blik op de Tuin (882)

Aan het einde van het jaar is het goed om terug te blikken....

Aan het einde van het jaar is het goed om even terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken naar wat er in het nieuwe jaar in het verschiet ligt. In ieder geval was het een jaar met weersextremen. Weerkundigen spreken van de warmste zomer in tenminste drie eeuwen. Er was sprake van twee landelijke hittegolven en in sommige regio’s smolten die hittegolven samen tot één ongekend lange, regionale hittegolf: van 12 juli tot en met 9 augustus. Gemiddeld gezien viel er ook veel minder regen en eindigt de zomer van 2018 daarom in de top-5 van droogste zomers sinds 1901. Dit alles had veel invloed op de tuin, ook al omdat de lente een recordaantal warme dagen telde, zij het dan weer met zware onweersbuien, die lokaal soms 76 mm aan water opleverden. De groei en bloei in de tuin was door de weersomstandigheden grillig en onvoorspelbaar. Ook de buxuskever had het erg naar zijn zin en zij die deze veelvraat uit hun tuin konden weren, mogen zich gelukkig prijzen. Volgend jaar daarom weer bijtijds op rupsenjacht en misschien ook een automatisch watergeef- of druppelsysteem aanleggen? Wellicht is het ook slim om ook eens te kijken hoe je voor (nog) meer verkoeling in de tuin kunt zorgen. Plant een kleine boom, die heeft namelijk dezelfde functie als een zonnescherm of parasol en haal wat tegels uit de tuin om kleine struikjes te planten. Niet alleen verbeter je hiermee je eigen leefklimaat, maar ook dat van insecten en vogels, want die zijn er helaas ook steeds minder…succes!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK