Groei&Bloei Botanische tuin in Frans Baskenland - Blik op de Tuin week 47/2020

Botanische tuin in frans baskenland - blik op de tuin week 47/2020

Botanische tuin in Frans Baskenland - Blik op de Tuin week 47/2020

Botanische tuinen zijn er overal, maar hebben ieder voor zich een bijzondere insteek en geschiedenis...............

Deze zomer was ik een paar dagen in Frans Baskenland, dichtbij Biarritz. Het bezoeken van deze historisch plaats was gezien corona niet aan de orde, maar de kustlijn met zijn rotsachtige baaien en het heuvelachtige achterland met zijn charmante huizen met rode luiken boden meer dan genoeg afleiding. Ook de botanische tuin in Saint-Jean-de-Luz was in de buurt, zodat een bezoekje daaraan eveneens op het programma stond. De tuin is nog niet heel oud en pas in 2008 geopend voor het publiek. Het idee om deze tuin te ontwikkelen is van de botanicus Paul Jovet, die een bijzondere interesse voor regionale, natuurlijke habitatten had.

Zoals uit de naam ‘Jardin botanique littoral Paul Jovet’ (littoral betekent kust-) al blijkt, is het een tuin, waarin vooral aandacht is voor de Baskische kustbeplanting, zoals die van grijze duinen en witte duinen. Witte duinen zijn te vinden in de buitenste duinen, waar maar weinig planten overleven. Dit type duin is wijd verspreid langs de Atlantische en Mediterrane kust. Grijze duinen, die vooral uit droge graslanden bestaan, zijn meestal zeer rijk aan plantensoorten, zoals kruiden, (korst)mossen en laagblijvende grassen en komen ook in ons eigen land voor. Deze botanische tuin ligt ongeveer 50 meter boven de Atlantische oceaan op een rotsachtige klif. Het uitzicht op de oceaan is magnifiek. De tuin bevat leuke elementen, zoals een nutstuin met een verscheidenheid aan kruiden, een botanisch labyrint met vaste planten en een moerasgebied. Exotische planten uit de vijf continenten maken de tuin compleet. Helaas was door de brandende zon het bezoek korter dan gepland!

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK