Groei&Bloei Brood en knoflook - Blik op de Tuin week 37/2020 no. 971

Brood en knoflook - blik op de tuin week 37/2020 no. 971

Brood en knoflook - Blik op de Tuin week 37/2020 no. 971

Wie op kleine details let, ontdekt mooie verhalen...........

Wie op kleine details let, komt er vaak achter, dat ze mooie verhalen verbergen. Zo ook in Lautrec in het departement Tarn in Frankrijk. Daar hingen aan prachtige, houten, antieke voordeuren - soms eeuwenoud - kleine bosjes graan. Nieuwsgierig naar de reden van deze decoratieve versiering stelde ik er in mijn beste frans een vraag over aan een oude dame, die me toevallig passeerde. Zij vertelde, dat de bosjes graan een verwijzing zijn naar het ‘Fête du pain’, het feest van het brood, dat hier elk jaar rond half augustus plaatsvindt. Lautrec is met haar fraaie, oude, middeleeuwse straatjes een schilderachtig plaatsje, dat met recht tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het is ook de geboorteplaats van de familie Toulouse Lautrec van de bekende (poster)schilder. Op een heuvel, genaamd ‘Calvaire de la Salette, waar Lautrec omheen is gebouwd, bevindt zich een windmolen uit de 17e-eeuw, waar molenaars eeuwenlang het graan maalden en die nog steeds in gebruik is. Bij de ingang van het plaatselijke VVV-kantoor van Lautrec dat in een oud klooster is gevestigd, is trouwens een bijzondere 17e-eeuwse broodoven met daarbij behorende gebruiksvoorwerpen te bewonderen. Alleen bewoners van het klooster gebruikten deze oven. Lautrec staat trouwens ook bekend om haar l’ail Rose de Lautrec. Deze roze knoflook, heeft als enige Allium sativum, het Label Rouge, een officieel Frans keurmerk, dat sinds 1966 de uitzonderlijke kwaliteiten van dit product garandeert. Niet voor niets, want kenners noemen deze look: ‘het geluk van elke kok’, dit omdat hij langer houdbaar is en veel smaak en aroma heeft! https://www.ailrosedelautrec.com.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK