Groei&Bloei Broze Bomen

Broze Bomen

Broze Bomen

Een hele grote eik aan de overkant van de weg loopt flink achter in het zetten van blad. Is het droogte, meikevers of eikeprocessierupsen? Het lijkt wel of hij zichzelf wil beschermen tegen droogte in combinatie met vraatzucht. Waarschijnlijk zal het zich later beter in het blad te zetten. Zeg zelf, het is toch een enorm verschil tussen deze 2 bomen op de 1e foto? Een kleinere erachter is niet veel beter. De notenboom is deels kaalgevreten en zit ook erg matig in het blad. Een windvlaag heeft de Japanse sierkers geminimaliseerd tot een vogelverschrikker zonder hoofd. Niet vreemd want onder de grote eik probeert de sierkers zijwaarts naar het licht te groeien. De takken worden te lang met als gevolg dat deze afbreken. Hij is tot 2/3 teruggesnoeid. De gespalkte tak van de pruimenboom heeft het wel overleefd. 2 Amerikaanse eiken in de achtertuin worden elk jaar van binnenuit kaler. Ook heeft een toverhazelaar het loodje gelegd. Elke tuin heeft wel zo zijn bomen en struiken die het soms laten afweten of juist veel te hard gaan. Maar als het teveel wordt, dan gaat het jammer genoeg ten koste van de vooraf bedoelde structuur.

Dan maar hopen dat de eenjarigen het beter gaan doen. Een vakje is gevuld met Scabiosa stellata, met een mengsel “weet t niet meer” en mogelijk de 3 urenbloem.

Een ander vakje is gevuld met grootbloemige papaver, een toefje bruine korenbloem en bruinrode wilde peen (Daucus carota).
Het schildblad doet het beter dan andere jaren, mogelijk omdat ik hem een aantal keren op koffieprut getrakteerd heb. Het lijkt net heel Holland bakt….

De Gunnera is ook weer wat groter,  het blad is zo groot dat het vallende meikevers verzameld.
Een joekel is het Engelenkruid geworden, maar liefst 2,5 meter hoog. De paarse zoals die in het G&B/juninummer staat vind ik mooier maar is een stuk kleiner.

De Leeuwenoorstekjes hebben het moelijk. (nog geen foto) Hij is erg wit in het blad en lijkt magnesiumtekort te hebben. Vreemd is dat de buurvrouws oortjes hetzelfde probleem hebben. We hebben geen slagregens gehad en met het zachtere weer zijn alle stekkies goed te verplanten.

De bruine blaaspirea met zijn witte knoppen is 2 jaar geleden verplaatst naar een zonnigere plek en bloeit nu uitbundig. De Amsonia is heeft plaats moeten maken voor een compostbak, deze doet het weer wat minder op de nieuwe plek.

De Knautia macedonia is weelderig uitgezaaid en verdringt o.a. de zonnehoed. Jammer dat ie altijd wat gaat hangen.

De Macleaya cordata laat zijn woekerneiging zien; ondanks de afbakening met gronddoek en tegels kruipt hij naar de moestuin. Oppassen anders krijg ik problemen met mijn ega!

Clematissen: de monthy pink staat te schitteren evenals de blauwwitte florida Sieboldi. Later meer van de Sieboldi.

Het trilgras heeft een flinke pol gemaakt en zaait zich gelukkig niet zo uit.

De grotere sieruien doe het goed. In Aalten zag ik bij een wegrenovatie dat ze zomaar over een lengte van 500mtr de berm vol hadden gezet met prachtige paarse sieruien. Chapeau!

Nog enkele roosjes..en het steenanjertje, wat een makkelijk plantje.
In de vijver is het een gekwaak van jewelste. Het is genieten aan het water!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl