Groei&Bloei Buurvrouws klaproos

Buurvrouws klaproos

Buurvrouws klaproos

Van de buurvrouw had ik vorig jaar zaad van de grootbloemige gerande klaproos/papaver gekregen. Ik hoopte stilletjes op verschillende kleuren, maar het zijn allemaal dezelfde. Ik vroeg me af waar de naam klaproos vandaan zou komen? Ik ken wel “klap” zand. Dat betekent bij ons schrale arme zandgrond. En daar doen ze het goed op. Zou de naam met elkaar te maken hebben?

De vijver is ik alweer bijgevuld want de regen trekt bij ons helemaal voorbij. Jammer genoeg is mijn grondpomp ook nog defect, dus we zitten met smart op een beetje regen te wachten.

De Astilbe zag ik droog staan en met 32graden ben je dan te laat. Sommige planten herstellen zich maar dit soort gaat direct dood. De Thalictrum Elin is toch tevoorschijn gekomen. Het verbaast me dat ook telkens de niet winterharde Rudbeckia hirta Cherry Brandy zich laat zien. De donkere Dahlia Arabian night is getopt door de hond. De witte dahlia is als vanouds hier  de eerstbloeiende. Op de verkregen dahlia’s is het nog even wachten. Ze zitten in het blad, maar de knoppen ontbreken nog.

De rode klimroos Amadeus barst uit zijn knoppen. De aanpalende vlinderstruik begint net in de pluim te komen.

In de buurt staat het witte Zeeuws knoopje, deze is op zandgrond wat lastig te houden. Op mijn wensenlijst staat altijd nog eentje met een donker roze kleur.

De Canna’s heb ik dit jaar in een pot staan. Het blad is goed te combineren, maar de felrode bloemen zijn dat niet. In de pot zijn ze dan makkelijker te verplaatsen bij iets wat past.

De plant met de geelrode knop is of de Kokarde of een Helenium. Ik had er een verplant, maar die heeft het niet overleefd.

De Hostas zitten allemaal in de bloem. Ze doen het dit jaar prima met nauwelijks slakkenvraat.

In de lange kruiwagen staat dit jaar o.a. de Salvia Mysti, een kleinere variant van de Mystic. Van de Mystic vorig jaar die in de grond staan is ongeveer de helft uitgekomen.

Ook de witroze Gaura heeft zich uitgezaaid en heeft eigenlijk wat ondersteuning nodig. Van de zaailingen bloeit nu ook het Slangekruid Blue Bedder, heel makkelijke groeiers. Soms zijn de kleuren licht en donkerblauw en soms staat er een witte tussen. Ook Kattesnor is uitgekomen en staat aan de rand van de vijver.

De Oleander op stam bloeit mooi en er komen nog wat restanten van de blauwe Ridderspoor tevoorschijn. Ik had ze in de herfst allemaal weggetrokken vanwege meeldauw. En welja, nu hebben ze dat niet.

De Olifantsoor is jammer genoeg niet op de hoofdstam uitgelopen en zal daarom niet zo groot worden. Wel krijgt hij nu meer bladeren.

Spigelia marilandica Little Redhead /vuurgentiaan – een mondvol – is het plantje met de rode bloempjes me een geel toefje. Heel klein, maar fijn. Hij heeft nog maar enkele bloempjes, maar google maar eens hoe mooi hij kan worden. Een prima schaduwplant die zomers bloeit.

In de schaduwhoek zijn de eikenbladhortensia en clematissen mooi tegen het hek geklommen. De bloempjes zitten bovenin, die groeien naar het licht.

In het grasveld zitten allemaal gaten, waarschijnlijk veroorzaakt door kraaien of Vlaamse gaaien op zoek naar meikevers vlak onder de zoden. De schade daarvan is maar een fractie wat ons volgend jaar met de engerlingen te wachten staat.

Op de kwekersdag op landgoed Bingerden zagen we nog een mooie geelroze rozenstruik. Het aantal kwekers hier schijnt jaarlijks af te nemen en helaas zie je veel dezelfde stands als bij Gardinista. Jammer wat dat nodigt niet uit om er weer eens naar toe te gaan.

Benieuwd of het wuifgras op de video staat (lukte vorige keer niet)

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Angela's tuin

Angela

Ha Harry,
Wat staat t er mooi bij. Ga duimen voor een zacht langdurig regentje daar bij jou.

Reageren op

Antje

Antje

Wat een prachtige collage bloemen.

En het wuifgras staat heerlijk te wuiven op je video.

Groetjes Antje

Reageren op