Groei&Bloei Cactusvirus

Cactusvirus

Cactusvirus

Sommige virussen zijn aanstekelijk.....

Als het cactusvirus je eenmaal te pakken heeft, dat kom je er nooit meer van af. Dat blijkt wel als je met cactuskenner in hart en nieren, Jan de Vreede, in gesprek bent. Lachend zegt Jan: ‘Je gaat er niet aan dood, maar wel mee dood’! Jan is bijna dagelijks met cactussen bezig en heeft door de jaren heen een prachtige verzameling opgebouwd, niet alleen van cactussen, maar ook van Aloë en Euphorbia. De meeste mensen scheren alles over één kam, maar dat is al te makkelijk door de bocht, volgens Jan. Terwijl het geslacht Aloë en de cactusfamilie succulenten zijn, behoort Euphorbia tot de familie van de wolfsmelkachtigen, waarvan er trouwens ook weer een groot aantal succulent zijn. Enthousiast leidde Jan me rond in Cactuskwekerij van Zanten in ’s-Gravenzande, waar het licht van de zon de miljoenen zaailingen in het warenhuis streelde. Zaailingen in de meest prachtige kleuren vinden na een periode van ongeveer twee jaar hun weg naar de groothandel voor verdere verwerking. Een zaaimachine zorgt voor het zaaien en in een bed van zand en fijn grind en onder gespannen lucht (onder plastic) ontkiemt het zaad van talloze mammilariasoorten, Euphorbia, Aloë e.a. Hebt u thuis cactussen, dan verdient het, aldus Jan, aanbeveling in september te stoppen met het geven van water. Na een rustperiode kunt u in maart weer starten; een watergift van 1 x in de 3 á 4 weken is genoeg. Met dit waterregime, in combinatie met licht en warmte, is in de zomer bloei gegarandeerd! Cactussen hebben verder maar weinig mest nodig!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK