Groei&Bloei Chinees Nieuwjaar - Blik op de Tuin 939/week 5

Chinees nieuwjaar - blik op de tuin 939/week 5

Chinees Nieuwjaar - Blik op de Tuin 939/week 5

Bloemen en planten hebben nog steeds een bepaalde betekenis....

Mijn zoon, die tegenwoordig in Singapore woont, stuurde me deze week een foto, waarop hij lachend midden tussen een grote hoeveelheid mandarijnboompjes (Citrus reticulata) staat. Hij schreef me dat hij en zijn vrouw, die van Chinese origine is, speciaal voor het Chinese Nieuwjaar een exemplaar hebben aangeschaft. Het Chinese Nieuwjaar heeft alles te maken met de maankalender, maar ook met het vieren van de lente. Dit feest vindt altijd aan het einde van januari of begin februari plaats, niet alleen in China, maar in alle  Zuidoost-Aziatische landen met grote Chinese minderheden! 

Zoals wij een kerstboom kopen, schaffen Chinese mensen dan ter decoratie van het huis een mandarijnboompje aan.

Waarom een mandarijnboompje, kan je je afvragen. Handig hierbij is om te weten, dat het Chinese karakter voor ‘mandarijn’  金吉 (jīn jĭ) het karakter "geluk" 吉 (jĭ) in zich heeft en dat is nu juist dat wat we eenieder met Nieuwjaar toewensen. Naast dat de Chinese gemeenschap elkaar mandarijnen cadeau geven, eten ze ook gerechten, waarvan de namen een associatie hebben met geluk. De mandarijn komt trouwens oorspronkelijk uit Zuid-China, noordoost-India, Nepal en Vietnam.

Ook citrusvruchten als sinaasappel en kumquat spelen bij het feest een rol en laat ik nu net zelf een kumquatboompje in mijn serre hebben staan. Evenals mijn limoen, die momenteel een vrucht heeft die meer aan de grootte van een citroen doet denken, overwintert de kumquat binnen totdat hij weer naar buiten kan. Afhankelijk van het zonlicht krijgen beide planten wat water en controleer ik geregeld op schildluis die helaas constant op de loer ligt.

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK