Groei&Bloei Cider, Calvados en nog veel meer - Blik op de Tuin no. 918

Cider, Calvados en nog veel meer - Blik op de Tuin no. 918

Cider, Calvados en nog veel meer - Blik op de Tuin no. 918

Heerlijk om een streek in het buitenland te verkennen en te zien wat er allemaal groeit en bloeit.....

Niet alleen de Opaalkust bij Calais, maar ook de Normandische kust is adembenemend. Wie, zoals ik, van ruige kusten houdt, kan hier zijn hart op halen. Maar Normandië is veel meer dan dat. Het is een streek vol verhalen, niet alleen uit het recente verleden, zoals over WOII, maar ook uit de tijd van de Kelten en Noormannen. Weelderig en groen zijn de heuvels en het pittoreske landschap doet denken aan het Engelse platteland aan de overkant van het kanaal. Leuk was het om op een grote appelboomgaard, met de welluidende naam ‘Clos de pommiers’,  te logeren waar het maken van cider tot de werkzaamheden behoort. Normandië is immers dé streek van de cider. Door appels en peren tot pulp te snijden, ontstaat er een dikke brij: de pommage. Het daaruit geperste sap is na een fermentatieproces van drie maanden geschikt om als cider te drinken. Sommige producenten persen hun appels nog op traditionele wijze: tussen lagen stro in een open houten pers. De beste cider is bestemd voor de distillatie van de welbekende Calvados, die wel enkele jaren moet rijpen om de beste smaak te ontwikkelen. Interessant is, dat het maken van cider en calvados al sinds de middeleeuwen plaatsvindt. Cider was net als bier beter te bewaren dan water en men dronk het dan ook als water. Er is zelfs een heuse Route du Cidre en u kunt bij producenten langs de route een glaasje proeven. Bent u een smulpaap? Ga dan in Normandië op een terras zitten en bestel crêpes met een glaasje cider, jammie!

Anneke

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: ; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl