Groei&Bloei Code rood: slakken

Code rood: slakken

Code rood: slakken

Het loof van de aardappelen, wordt belaagd door slakken, de raffelranden hangen erbij neer, zie de worteltjes opkomen en heel raadselachtig weer verdwijnen, net als de dille die ik zaaide, ook de donkerrode cosmos zaailingen van een verlaten tuin geplant in mijn tuin verdwijnen als sneeuw voor de zon, oorzaak slakken of ganzen? Omdat ik zo natuurlijk mogelijk wil tuinieren heb ik besloten om de slakkenplaag handmatig te lijf wil gaan. Gisteravond zo rond een uur of tien mijn eerste slakkenronde gehouden, de tweede ronde vanmorgen vroeg, verzamelde honderden naaktslakken.

Ontdekte dat er diverse soorten naaktslakken op de tuin zijn, denk de gewone wegslak te zien, de egelslak en de aardslak of tijgerslak. Las dat de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak de vervelendste naaktslakken zijn, bij de huisjesslakken is dat de segrijnslak.

Ga de komende dagen ’s avonds laat en ’s morgens vroeg op slakkenjacht in de hoop de vraat aan aardappelblad te stoppen zodat de meest beschadigde planten weer op adem kunnen komen. De vangst breng ik naar een plek waar heel veel ganzen samenkomen.

Daarnaast gebeuren er ook leuke dingen in en op de tuin, er fladderen al een aantal dagen meerdere distelvlinders op de tuin, heb al heel wat boeketten kunnen maken, was op Bingerden, de moestuin daar lag er prachtig bij, er waren weer vele mooie boeketten op de stands, een prachtige bloemenwand van Bart Bresser, en vele mooie bloemen en planten bij de diverse kwekerijen. Werd weer een geweldig moooie dag, heb ontzettend genoten.

Maakte vanmiddag met een vriendin een krans van vrouwenmantel.

En op fietstocht later vanmiddag weer een bezoek gebracht aan de kloostertuin, de tuin een kleurenspectakel, met kloosterlijke haag en hard werkende bijen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (8)

antje.bomer@groenelaantje.nl

antje.bomer@groenelaantje.nl

Goedemorgen Veri,

Wat een energie heb jij : slakkenjacht, vrouwenmantel krans maken en ook nog een tuinbezoeken. En dat alles op één dag!!

Bij mij staat alles op een laag pitje, maar ik geniet heel erg van mijn tuin.

Reageren op

Eindelooshaof

Eindelooshaof

Hoi Veris, dit jaar is de slakkenpopulatie in Eindelooshaof iets kleiner dan voorgaande jaren. Wellicht mede doordat de merel meer wordt waargenomen. Er stonden een tiental voorgekweekte augurkenplantjes klaar om in de vollegrond te zetten. Helaas in 1 nacht alle blaadjes verdwenen en alleen nog enkele stokjes over. Honger van één slak kan genoeg zijn.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Wiel, erreg hè, heb je er alles aan gedaan om een plantje op te kweken, komen de slakken en weg zijn je plantenkinderen. Slakken zouden de opruimers van de tuin zijn, zie ze meer als opvreters, had vorige week 30 andijvieplanten geplant, volgende dag, allemaal weg.
Hou m’n hart vast, heb vandaag augurken, tomaten en meloenen geplant…...
Na een aantal dagen slakken zoeken, zie ik dat de aantallen wel teruglopen, maar denk dat ik het slakken zoeken voorlopig zal voortzetten.
Maar rond de volkstuinen huizen ook ganzen met ganzenkinderen, zij rauzen ook door de tuinen, schijnt dat wanneer de laatste tuinder is vertrokken zij aan komen varen.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje,
Had gewoon veel energie die dag, het lekkere weer werkte mee, en na gedane arbeid is het goed fietsen, mooi in eigen tempo, dat ontspant geweldig.
Doseren van de energie is wel een puntje, kan zo lekker doorgaan op de tuin, moet dat weleens met een super luie dag compenseren, of zoals gisteren lekker aan de slag en vandaag met slechte weersvoorspelling effe gas terug te nemen en wat je zegt even te genieten van al het moois.
Groene groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,

Wat een bende (aan/die) slakken. Ga jij de ganzen maar met ze vetmesten.
Wat een prachtige kleuren wand.
Groetjes en goede jacht.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Het slakkenprobleem heeft zijn pieken en dalen, bij warmte houden ze zich schuil, na regenbui komen ze daaruit. En dat de ene slak minder schadelijk zou zijn…........... ze lusten allemaal mijn Cosmos, koolplanten, Vita Bella’s en wortel. Zou ze dus de komende dagen niet teveel zien, volgens berichten wordt het tropisch.
Mooi weekend.
Groet

 

Reageren op

C.C. HOUDKAMP

C.C.  HOUDKAMP

Wanneer je voor de kleur geel valt, denk eens aan lage teunisbloem. Prachtige kleur geel, doorschijnend. Ien

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Ien,
Leuk dat je reageerde op mijn logje.
Zachtgeel is mijn favoriete kleur geel, maar kan ook genieten van boterbloemen gele bloemen.
Sinds kort bloeit, en verspreid een overheerlijke geur, een teunisbloem in pot in mijn tuin, welke???? vind het moeilijk om er de juiste naam aan te geven, weet wel dat de teunisbloem in pot een fijnere (lekkerder) geurt heeft dan planten in de volle grond op de tuin????
Houd de lage teunisbloem in gedachte.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK