Groei&Bloei COMPOST

Compost

COMPOST

De bladeren zijn al rijkelijk gevallen. De paden worden zoveel mogelijk vrijgehouden hiervan.

Overal elders mogen ze blijven liggen ter beschutting van de grond, als schuilplaats voor allerlei gedierte en om na vertering als voeding te dienen voor nieuwe groei. Onze tuintrol bereidt zich voor op winterkou en heeft zich daarom een groene kraag omgedaan.

De bezigheid in de tuin beperkt zich hoofdzakelijk tot het zeven van rijpe compost en verspreiden daarvan. De hoeveelheid is groter dan direct verwerkt kan worden en wordt op enkele plekken opgeslagen.

Veel planten profiteren nog van compost die in het verleden ter beschikking kwam. Dit levert op sommige plaatsen een weelderige groei en bloei op van de oostindische kers.

Ook verschillende soorten snijbiet die zichzelf hebben mogen uitzaaien doen het goed in de voedzame bodem. Ook een plant die niet gezaaid hoeft te worden vertoont weelderig groen: ieëwigmoos (eeuwig moes of splijtkool).

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Hoi Wiel,
Dat is een flinke berg compost hoor! En eigen werk, niet verkeerd. Kan me goed voorstellen dat de Oost-Indische kers zich er lekker uitleeft. Laat je de tuintrol ook wat werk doen of lacht hij je alleen maar aanmoedigend toe?
Groetjes en fijn weekend.

Angela’s tuin

Hoi Wiel,
wat heb je toch een heerlijke hoeveelheid groen op eindeloashof. Hoop dat ik t nu goed schrijf.
En een berg compost om jaloers op te worden.
Fijn weekend!
Angela

Veris-lente

Hé Wiel,
Wat geweldig grote zeef staat er in jouw tuin,  de mijne niet groter dan een kwart. Hier een behoorlijke hoeveelheid bladaarde geoogst, materiaal van de composthopen alleen voldoende voor support van de aardappelen.
Was van middag op de volkstuin, waar ook op een aantal plaatsen de oost-indische kers bloeit, met nu ook een rijkere diversiteit van bloemkleuren.
Hier in het verleden ook snijbiet op de volkstuin, maar wat de boer niet kent…...............het is hier niet een favoriet van het thuisfront. Ook hier mocht de snijbiet z’n gang gaan en groeide uit tot planten van wel een meter hoog.
Bij eeuwige moes moet ik denken aan indrukwekkende documentaire ‘‘Eeuwige moes’’ over Ruurd Walrecht, die bezig was met opstarten van een zadenbank, van zaden van oude rassen, project dat strandde op de valreep.
Groene groet