Groei&Bloei De bollen zijn weer best - Blik op de Tuin no. 849

De bollen zijn weer best - blik op de tuin no. 849

De bollen zijn weer best - Blik op de Tuin no. 849

Het is altijd interessant om over de historie van bepaalde teelten een boek te lezen.........

Als de voorjaarsbollen zijn uitgebloeid, is het weer tijd om de zomerbollen en -knollen een plaatsje in de border te gunnen. Dat de keuze groot is, blijkt uit de het grote assortiment in de voorjaarscatalogus van kwekerij Van Tubergen uit Heemstede, die dit jaar haar 150e verjaardag viert. Directeur Fred van den Oever, die ik tijdens de Open dagen bij Herman Geers in Boskoop ontmoette, weet alles over bollen. Hij was heel enthousiast over het boek ‘De bollen zijn weer best’ van Kees Hoog, een nazaat van de grondlegger van het bedrijf: Cornelis van Tubergen. Dit boek beschrijft de geschiedenis van het Haarlemse familiebedrijf ‘Koninklijke Bloembollen- en zaadhandel van Tubergen B.V.’, dat in de periode van 1890 – 1930 een wereldnaam verwierf op hun vakgebied; dit met name door de vondsten tijdens botanische zoektochten naar zeldzame bol- en knolgewassen in Klein- en Centraal-Azië. Sinds 7 jaar is Van Tubergen, na een aantal veranderingen, aan de Leidsevaartweg in Heemstede gevestigd en nog steeds een begrip op het gebied van bloembollen. In het boek omlijsten  mooie historische foto’s de rijke geschiedenis van niet alleen de familie, maar ook van die van de handel en export van de Nederlandse bloembollen van vóór, tijdens en na de twee wereldoorlogen. Bijzonder is het verhaal over de vriendschap tussen de familie en Miss Ellen Ann Willmott, een Engelse botanicus, die als plantenexpert en als sponsor van talrijke plantenexpedities, veel betekent heeft voor het tuinieren. Miss Willmott leeft voort in een groot aantal soorten planten, bol- en knolgewassen, zoals Tulipa ‘Ellen Willmott en Dahlia ‘Miss Willmott.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK