Groei&Bloei De buitenorangerie - Blik op de Tuin no. 965 week 31/2020

De buitenorangerie - blik op de tuin no. 965 week 31/2020

De buitenorangerie - Blik op de Tuin no. 965 week 31/2020

Het begon met een limoen, maar inmiddels is de Citrusverzameling gegroeid......

In de winter staan al mijn gevoelige kuipplanten in de serre, waaronder mijn limoen. Hoewel ik mezelf had voorgenomen om geen nieuwe kuipplanten meer te kopen, is mijn Citruscollectie op onverklaarbare wijze met vier exemplaren uitgebreid. Naast de limoen, Citrus aurantiifolia, ben ik nu de trotse eigenaar van: Citrus x clementine, een mandarijnsoort;  Citrus sinensis ‘Arancio’, een zoete sinaasappel; Citrus limon, citroen en Citrus japonica ‘kumquat (Fortunella), ook wel dwergsinaasappel. Citrusplanten zijn lid van de familie der Rutaceae en komen van oorsprong uit Azië. Volgens de Japanse taxonoom T. Tanaka is het geslacht Citrus onderverdeeld in 162 soorten. Stuk voor stuk hebben ze allemaal prachtige, witte bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. Zeker in de beslotenheid van een serre is de geur verrukkelijk. In warmere oorden, zoals aan de Middellandse Zee kan Citrus in de volle grond overwinteren, maar in ons land is het alleen mogelijk om de planten binnen de winter door te laten komen. Wel houden ze dan van een lichte standplaats en frisse lucht. De plek waar deze uitheemse planten vroeger op buitenplaatsen van adellijke verzamelaars en leden van de gegoede burgerij overwinterden, noemde men heel toepasselijk ‘orangerie’; genoemd naar het oranjeboompje Citrus x aurantium, de bittere sinaasappel. Als het buiten warm genoeg was, gingen de planten vroeger in de zomer naar de buitenorangerie, waar de mijne nu ook staan. Dat kan alleen als de nachttemperatuur niet onder de 12 tot 15 graden komt. Op een luw en zonnig plekje staan ze samen mooi te zijn en kunnen ze lekker verder groeien.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK