Groei&Bloei De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879

De kracht van kruiden - blik op de tuin no. 879

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879

De geschiedenis van kruiden gaat ver terug.....

De familienaam van Jos ‘Malherbe’ betekent in de ruimste zin van het woord ‘onkruid’. Dat is in Jos’ geval heel toepasselijk, want hij weet als veldbotanicus en natuurgeneeskundig therapeut over elk (on)kruid wel iets te vertellen. Tijdens zijn presentatie bij Groei & Bloei Westland vertelde Jos honderduit over de kracht van kruiden, toegespitst op hun medicinale werking. De werking van kruiden en het onderzoek ernaar, is al zo oud als de mensheid zelf. De officiële geschiedenis van de kruidengeneeskunde begint ongeveer 3000 jaar voor Christus bij de Sumeriërs in het zuiden van Mesopotamië. Zij legden toen, in plaats van mond-op-mondoverlevering, hun recepten in spijkerschrift vast op kleitabletten. Ook de Indiase ayurvedische geneeswijze maakt gebruik van geneesmiddelen op basis van kruiden en kent recepten, die dateren van ver voor de jaartelling. De Oude Romeinen en Grieken hielden zich eveneens met gezondheid en ziekte bezig. De medicus Hippocrates van Kos (ca. 4e eeuw voor Christus) was een van de eersten die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en een behandeling voorschreef. De gezondheid van de mens hing, volgens Hippocrates, af van de balans tussen lichaamssappen; de humorale leer. Naast dat Jos zijn toehoorders verder respect voor (on)kruiden, zoals paardenbloem, kleine brandnetel bijbracht, vertelde hij ook over het gebruik van kruiden in de keuken, zoals Curcuma longa, geelwortel en Zingiber officinale, gember. Handig om te weten is, dat inhoudstoffen van (keuken)kruiden, zoals bitterstoffen, de houdbaarheid bepalen. Ook licht heeft hier invloed op. Bewaar uw (keuken)kruiden daarom op een donkere plek! Curcuma heeft echter zoveel bitterstoffen, dat het nooit bederft!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK