Groei&Bloei De natuur betaalt… Blik op de Tuin 832 week 2/2018

De natuur betaalt… blik op de tuin 832 week 2/2018

De natuur betaalt… Blik op de Tuin 832 week 2/2018

De mens bepaalt, maar de natuur betaalt. Dit geldt ook voor Buxus colchica in de Kaukasus...

In 2017 heeft de Aziatische buxusmot zijn opmars in Europa, maar ook in ons land voortgezet. De buxusmot is een nachtvlinder, die in een razend tempo Buxus volledig kan kaalvreten. Een ander probleem is, dat volwassen motten in hun korte leven enorme afstanden kunnen afleggen. De buxusmot verschijnt in het voorjaar en zet zijn eitjes aan de onderkant van het blad af. Verstandig is het daarom om de planten al vroeg in het jaar te gaan controleren. Bestrijden in een vroeg stadium is het beste. Dit kan zowel biologisch als chemisch en ook met de hand weghalen is dan nog een optie. In ieder geval is een snelle aanpak van de rupsen noodzaak. Op de site https://www.tuinadvies.nl/artikels/buxusmot_of_buxusrups_in_uw_regio kunt u zien waar de buxusmot al huisgehouden heeft. Op https://www.groei.nl/tuin/tuinonderhoud/plantenziekten-en-plagen/buxusmot-biologisch-bestrijden kunt u over de aanpak van deze veelvraat lezen.

Niet alleen in tuinen en parken veroorzaakt de buxusmot grote schade, maar ook grote natuurgebieden zijn aangetast, zoals rondom Sotsji in het Kaukasusgebergte, waar 20.000 hectare van de wilde soort Buxus colchica door de vraatzucht van miljoenen rupsen binnen drie jaar bijna volledig is verdwenen. Dit is een van de negatieve gevolgen van de Olympische Winterspelen van 2014. Omdat de bouw achter liep, is een partij Buxus vol eitjes vanuit Italië, zonder de vereiste quarantaine, de grens gepasseerd, met alle gevolgen van dien. Ecosystemen zijn beschadigd en het verlies aan biodiversiteit is groot. Een grote groep vrijwilligers doet er gelukkig alles aan om Buxus terug te brengen naar de hellingen van de Kaukasus, maar ook hier is het de natuur die betaalt!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK