Groei&Bloei De omgekeerde wereld

De omgekeerde wereld

De omgekeerde wereld

Wat Europeanen mooi vinden halen ze van ver, andersom is dat ook het geval.....

Een groot aantal botanische tuinen in ons land, maar ook elders in de wereld hebben in tropische kassen bijzondere plantencollecties in beheer. De temperatuur en luchtvochtigheid in dergelijke kassen zijn constant en aangepast aan het oorspronkelijke klimaat van de diverse plantensoorten. Hoewel veel van deze bijzonderheden in de tropen zelf in het wild te vinden zijn, zijn er ook daar botanische tuinen die deze planten graag laten zien, maar dan natuurlijk in de open lucht. In de Genting Highlands in Maleisië, een bergachtig gebied iets ten noorden van Kuala Lumpur, ligt een bijzonder themapark. Het is geïnspireerd op het Franse dorpje Colmar in de Elzas en is inclusief een botanische tuin en een Japans dorp. De botanische tuin, bij de plaats Bentong, bestaat uit verschillende niveaus. Een pad leidt de bezoeker via trappen langs een scala van bekende kamer- en serreplanten uit heel de wereld, naar beneden. Celosia, Canna, Bromelia, Agapanthus, orchideeën, maar ook palmen spelen er de hoofdrol. Zo ook de inheemse Johannesteijsmannia altifrons, de paraplupalm, een van de mooiste palmen uit het regenwoud van Maleisië. Dit geslacht dankt zijn naam aan Johannes Elias Teijsmann, een Hollandse botanicus, die van 1830 – 1869 directeur van de botanische tuinen van het Indonesische Bogor was. In het Japanse dorp naast de botanische tuin hebben de ontwerpers hun best gedaan om de sfeer van een Japanse tuin na te bootsen. Ze zijn daar redelijk goed in geslaagd. Wie zin heeft, kan zich in een gehuurde kimono bij het theehuis laten fotograferen. Beide tuinen zijn een leuke onderbreking op rondreis in Maleisië!

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK