Groei&Bloei De onsterfelijkheid van Sarah - Blik op de Tuin no. 23 2021/1010

De onsterfelijkheid van sarah - blik op de tuin no. 23 2021/1010

De onsterfelijkheid van Sarah - Blik op de Tuin no. 23 2021/1010

Het is weer pioenentijd...........

De legendarische en in de 19e eeuw geboren theateractrice Sarah Bernardt (1844 – 1923), die trouwens van Nederlands komaf was, speelde op hoge leeftijd nog in een aantal films. Zij dacht, dat dit haar enige kans op onsterfelijkheid was. Wat ze niet kon weten, was dat niet haar films, maar de naar haar vernoemde Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’ voor haar onsterfelijkheid zou zorgen. Deze pioen is immers uitgegroeid is tot een van de bekendste en misschien wel populairste pioen ter wereld. Pioenroos ‘Sarah Bernhardt’ is een gevulde pioen met grote roze bloemen, die laat in het seizoen bloeit. Naast de roze zijn er ook een rode en witte variant. Deze pioensoort is in 1906 ontdekt door de wereldwijd vermaarde Franse veredelaar Victor Lemoine. Dat het juist een Franse veredelaar was, die deze pioenroos naar haar vernoemde, is niet vreemd, want Franse veredelaars introduceerden aan het einde van de19e en het begin van de 20e eeuw vele nieuwe pioenvariëteiten, juist op het hoogtepunt van Sarahs carrière. Victor Lemoine, die ook verantwoordelijk is geweest voor het kweken van vele, andere vaste planten, kreeg trouwens als eerste buitenlander de ‘Victorian Medal of Horticulture’ van de Engelse Royal Horticultural Society toegekend. 

Pioenen houden van een zonnige standplaats in goed gedraineerde grond. Als ze op de juiste plek staan, kunnen ze een hoge leeftijd bereiken. Het is daarom de moeite waard om een goede plek te kiezen en de grond terdege voor te bereiden. Zorg ervoor dat de ‘neuzen’ bij het planten niet dieper in de grond steken dan 5cm, anders bloeit de pioenroos niet.

Anneke

T https://twitter.com/blikopdetuin;  F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

en… niet verplaatsen, daar kunnen ze ook slecht tegen. Heb eens gegoogeld de rose kom je veel tegen en de witte minder. Deze witte vind ik persoonlijk mooier. Oogt wat klassieker en statig.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK