Groei&Bloei De wereld op zijn kop…

De wereld op zijn kop…

De wereld op zijn kop…

Een tijdje terug viel me iets bijzonders op: twintig jaar geleden was zoiets volkomen ondenkbaar in mijn beleving, waarschijnlijk korter, dat de rijkdom van de kastanjeboom aan de zuidkant ons huis gewoon bleef liggen en wachtte op de borstelbendes van de gemeente. Waar zijn ze gebleven, al die kinderen? Stap een doorsnee wachtkamer binnen van een huisarts of zo en je wordt overvallen door de gebogen hoofden, als in devotie in gebed boven (hun) digitale speeltjes. Via praat(jes)programma’s en anderszins bereiken me verhalen dat de ene achtjarige nog beter vlogt dan de andere die een ton per maand verdient met een eigen YouTube-kanaal. Je wordt ouder papa, geef het maar toe, jij met oude nokiaatje. Goed, ik heb er zelf zes - kastanjes bedoel ik - opgeraapt voor de beide zakken van mijn bodywarmer waar ze rustgevend hun rondjes draaien als ik om me heen sta te kijken met mijn handen in mijn zakken. Misschien moet je daarvoor minimaal een halve eeuw op de teller hebben staan.

Voordat hij in de vergetelheid raakt, heb ik ook maar de grote vliegenzwam aan de westkant van onze tuin vastgelegd, een enorme knaap van 23 cm in doorsnee en net zo hoog. Oh, en er hoort een liedje bij, waarvan ik - jawel - via internet het tweede couplet weer in mijn herinnering bracht. Zo zie je maar, een positieve keerzijde…

 

Op een grote paddestoel rood met witte stippen,

Zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen

Krak zei de paddestoel met een diepe zucht

Vloog kabouter Spillebeen met z’n beentjes in de lucht

 

Maar kabouter Spillebeen hield niet op met wippen

Op die grote paddestoel rood met witte stippen

Daar kwam vader Langbaard aan en die zei toen luid:

'Moet dat stoeltje ook kapot, Spillebeen schei uit!'

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (13)

Antje's Tuin

Antje

Ja Paul het gaat allemaal zo snel met de mogelijkheden op internet / cq speeltjes dat als je niet probeert een beetje in de pas te blijven lopen je er niet meer bij hoort. Mijn kleinkinderen 18 en 12 jaar zijn er al handiger mee dan ik. Ik loop echt wel tegen dingen aan en dan is het Help me even. Ik hoop dat de jeugd van nu ook nog in verwondering rond kan kijken hoe mooi de natuur is.

Een fijne week gewenst en geniet van de mooie herfst.

Reageren op

Eindelooshaof

Eindelooshaof

Hoi Paul, aan de paddenstoel te zien heeft Spillebeen niet naar vader Langbaard geluisterd. Ook ik “behelp” mij met een nokia, maar ik heb eind december dan ook anderhalve eeuw op de teller staan. Ik hoop dat tegen die tijd met de huidige technische voortvarendheid de geldigheid van mijn rijbewijs verlengd is.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Op een fietstocht vorige week moest ik ook aan spillebeen denken, liedje schoot door mijn hoofd bij het zien van kapot gemaakte paddenstoelen! Vliegenzwammen en berkenbomen horen bij elkaar (symbiose).
Ken hier ook een zo’n kastanje, waarvan alles onder blijft liggen.
Groet
P.S. de Gloriosa geurt niet.

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Je zegt het mooi: verwondering. Lekker aan de slag met het moment van het jaar. Ik ben heus digitaal “niet van God los” hoor, maar beperk me wel zoveel mogelijk. Genieten doe ik zeker. Dank en groetjes,
Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Wiel,
Dat zal me een imposante leeftijd zijn Wiel! Onze buurt is best (jonge) kinderrijk, maar de belangen of belangstelling liggen kennelijk elders. Niks mis met het nokiaatje toch? Je moet hem alleen niet als TomTom willen gebruiken. Groetjes, Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ook deze paddestoelenknaap staat aan de voet van een berk. Ik schreef net aan Wiel dat de belangstelling van de kids hier in de buurt - en die zijn er echt - gewoon verlegd is op - nou ja verzin het maar. Jammer.
Vanmiddag voor 48 zwarte potten grond gemengd om cyclamen te zaaien. Aanstaande vrijdag ent ik die potten met biologische bestrijdingsmiddelen (aaltjes tegen van alles en nog wat) dan ben ik het hele jaar veilig voor o.a. de snuitkever. Vorig jaren had ik bijna het dubbele potten aan verschillende vormen en soorten. Even een stapje terug dus, maar de ruimte is op. Groetjes,
Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Alle ruimte na kaalslag al weer ingevuld???
Wil je het geheim van de samenstelling van je potgrond en bestrijdingsmiddel prijs geven?
Want zoals ik al schreef op reactie op ‘‘pishoek’’ er staan hier ook een aantal cyclamen die verpot moeten worden.
Groet

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

P.S.
Paul z’n koffers al gepakt??????? dacht ik van de week. Staat (naam effe kwijt) in America doet bladblazers in de ban hoorde ik.
Oud nieuws las ik net, Palm Beach doet dat al sinds 2017! Geldt dan weer niet voor tuinen groter dan 1 ha…....................................................??????
Groetjes

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ik heb sinds de kaalslag nog niets gedaan; eerst maar eens kijken wat meer licht allemaal doet op de planten die er zijn. Misschien volgend jaar wel.
Over zaaigrond kan ik weinig zeggen; die kocht ik jaren terug bij de kweker. Over het algemeen kun je zeggen dat cyclamen beter de winter door komen in de volle grond. Kies daarbij de standplaats zorgvuldig en cyclamen gaan, net als krokussen en sneeuwklokjes, spontaan verwilderen. De knollen houden van een schaduwrijke én kalkrijke plek in de tuin. Tuinier je op klei of arme zandgrond; meng de aarde in de plantgaten dan 1:1 met bladaarde, op klei ook wat brekerzand of fijn grind/grit bij mengen. Voeg jaarlijks in de zomer (als de planten hun blad kwijt zijn) een dosis bladaarde toe aan de bodem in de vorm van een mulch. Probeer de zaaddozen (krulletjes) te sparen. Cyclamen kunnen vochtig staan, maar echt nat gaan ze rotten. Te droog gaan ze snel in (eeuwige) rust.
De groene bestrijdingsmiddelen koop ik bij Entocare, tegen de larven van o.a. de snuitkever, varenrouwmug enz en tegen mijt. Je moet je voorstellen dat ik in de kas ongeveer 300 aardepotten heb staan en rond 170 9x9 potten; in de koude bakken ook nog eens zo’n 150. Dat zou anders te veel te lijden hebben. Hopelijk kun je hier wat mee. Groetjes, Paul

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ik wist er niet van, maar deze huismus zal beslist niet over de plas gaan.
Wel een leuke gedachte!
Die 1 ha begrijp ik ook niet…
Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Eerst effe dit, zag van de week een, ik denk grootvader, met twee kleintjes, ze speelden met gevallen blad op de hoge trap van een statig, oud raadhuis, daarna wilde hij ze op de kastanjes wijzen, dat lukte niet helemaal, zijn poging verstoord door…....Ik moet plassen!
Dank voor je cyclamen aanwijzingen!!!!
1 ha. Bladblazer verboden, maar….. gold dan weer niet voor tuinen groter dan 1 ha.????
Groet

Reageren op

Angela Been

Angela Been

Hoi Paul,
Hier ook hopen eikels. Gelukkig zijn zelfs de wilde eenden er blij mee. Maar knutselen met kastnjes en eikels is niet meer van deze tijd vrees ik.
Heb er op mn tienerkamer ooit eens een soort vliegengordijn van eikels gemaakt als een afscherming. Dagen gaten met een spijker in eikels getimmerd en ook naderhand de nodige zere duim gehad Van de misslagen en dan met een grote naald met touw erdoor.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Die goede oude tijd…
Groetjes

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK