Groei&Bloei De zaag erin

De zaag erin

De zaag erin

Nu gebruik ik niet vaak een zaag voor de planten, maar om de Agapanthus te delen was dit wel nodig. Volgens een kweker kun je Agapanthus het best delen door ongeveer 5 loten over te houden en 1/3 van de wortels eraf te halen. Ik kon vanuit een oud eiken vat er vervolgens 2 nieuwe eiken vaten mee vullen. Nu had ik had ik dat niet gedaan als ik geweten had dat de bodem van de oude verrot was. En dat is na 6 jaar toch wel snel. Ben benieuwd of ze aanslaan, omdat de bladeren door het gewicht behoorlijk geplet zijn en ziet het er nu niet zo geweldig uit.

De grootbloemige Hibiscus bloei ook rijkelijk. Deze staat in een pot en het leek er lang op dat er geen leven in zat. De klimop zit onder de trosje en trekt een enorme hoeveelheid bijen en vliegen aan.

In de tuin komt de kleur geel nadrukkelijk tevoorschijn, met name door de Solidaga fireworks. Een guldenroede die ik ooit eens bij Piet Oudolf in de tuin heb gezien. Hij is felgeel en de bloempjes zijn kleiner dan bij de normale guldenroede. Door de aren komt het geheel sierlijk over. Ze woekeren ook iets minder. Nadeel is dat zie iets minder lang bloeien. In de border bloeit nu ook de Heliantheum  lemon queen.

Bij een paar doorkijkjes in de tuin zie je dat er best nog wel veel bloeit.

Het experiment met de Salvia Mystic spires blues in de volle grond is goed geslaagd. Hij vraagt bijna geen water en extra voeding. Alleen wat compost voor het planten. Feest tot de vorst en misschien hou ik hem wel over! Alleen de grassen die ervoor staan blijven wat achter.
Ook de Kaapse primula is nu op zijn mooist en hangt over de rand van de kruiwagen.

Vernonia gigantea (altissima) torent 2,5 mtr hoog uit de border, een ware blikvanger.

De Cimicifuga ramosa atropurperea heeft mooie witte aren gekregen, maar ik vind het donkerpaarse blad net zo mooi.

De Verbena Hastata is bij mij een woekeraar en probeer ik telkens te verwijderen. Persoonlijk vind ik de slankere Bonasierensis mooier. Er groeit ook nog ergens de Verbena Ccanadensis, die nog mooier is en maar 35 cm hoog.

Ik kreeg van de week zomaar een onbekend struikje cadeau: Lorapetalum met rode bloempjes en is roodpaars bladhoudend. Echter matig winterhard. We zullen zien, hij combineert mooi met de rode japanse esdoorn en wellicht bij de late witrode roos. Mocht ie dan nog bloeien..

Things to do: Ik verheug me op de aanvulling/bestelling van de oranje en geelrode tulpen. Als het goed is, dan komt er in het voorjaar een compleet veldje van 10 mtr2 op .

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Schitterende plaatjes van (je) tuinen, dat krijg je met, heel veel zorg en dit mooie nazomerweer!!
Dacht dat Monty Don zijn Agaphanthus in bijna te kleine pot plaatste, zou een belangrijke voorwaarde zijn om te gaan bloeien, en hoe zou de buitenpot zich houden wanneer je de planten poot in plastic binnenpot en de mooie buitenpot ’s winters op droog zet????
Bijzondere solidago, mooie borders (eigen tuin?) Salvia’s impossant, je kruiwagen schitterend!!! Mooi de Vernonia, vind alle Verbena’s mooi, weet niet wie van de twee het wint als het om uitzaaien gaat, hastata/bonariensis?? Wel alle twee mooie snijbloemen!!! Mijn canadensis blijft heel zielig hier????? Lorapetalum werd in GW afgelopen vrijdag door Adam in pot verwerkt, leek mij een hele leuke bladplant.
Nog een aantal mooie nazomerdagen om van prachtige tuin te genieten.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ach wat een mooie tuin heb jij toch.
De voorpret van een tulpenvelden kan ik me helemaal voorstellen. T duurt nog zo lang…..

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi veris, ja die Lorepatalum zag ik ook gisteren, dat was wel toevallig. Zal mijn vrouw de opname nog even laten zien. Volgens mij is hij voorgetrokken omdat het een voorjaarsbloeier is.
De Agaphantus heeft ook in de ruime kuip altijd gebloeid. Is bladhoudend en gaat sowieso naar binnen en blijft dan droog. Achteraf zou ik het anders gedaan; wel met een kunstof(specie)kuip met daaromheen een cortensstaalband. Hij is dan ook veel lichter, hoewel een steekwagen er toch aan te pas komt.  Eerder dit jaar heb ik iets dergelijks laten maken en dat koste 45 euro. Maar ja da’s achteraf…

Angela: Er is altijd iets te wensen en te verbeteren. Maar dat is het leuke van tuinieren dat het elk seizoen weer verassend anders wordt al dan niet door ingrijpen!

Reageren op

Antje

Antje

Dag Harry,

Wat een bloemenpracht is je tuin! Schitterende doorkijkjes.
Bij de foto van je rood-witte roos schrijf je dat ie laat bloeit. Ik heb hem nl. ook en bloeit bij mij al vroeg en is doorbloeiend. Weet helaas de naam niet meer…. kaartje is weg. Staat nu al een paar jaar in een grote pot omdat ie in de tuin overwoekerd raakte door wildebrassen. Maar bloeit niet meer zo uitbundig. Ga in het voorjaar toch maar weer een mooi plekje id tuin zoeken.

groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Harry,
Mooie kijkjes op een even mooie tuin. Complimenten hoor, weet wat voor werk het is.
Ik weet niet of je het zomernummer van het blad De Tuin hebt gelezen; daar staat van alles in over Agapanthus, grond ruimte en bemestingplan. Iets voor de fijnproever.
Groetjes.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Harry, dank je wel voor de oplossing voor mn kratertjes onder de Hortensia’s

Reageren op