Groei&Bloei DOR

Dor

DOR

De metereologische herfst is begonnen. De zomer met veel hitte en vooral droogte heeft gezorgd voor veel dorre planten. De gele lis toont gewoonlijk nog fiere groene spiesen maar is door de zomerse omstandigheden verworden tot een troosteloos hoopje grijsgrauwe lancetten. Ook de witbloeiende phlox is door de aftakeling niet als zodanig herkenbaar. Gelukkig blijkt het ondergrondse gestel sterk genoeg te zijn om de plant weer in het groen te zetten. Bloei zal er dit jaar echter niet meer komen.

De kaardebol heeft weliswaar gebloeid, maar heeft nu al de kleur waarmee normaal de winter wordt ingegaan. Ook de vijvertjes in de bladoksels die gewoonlijk zelfs na regenloze periodes vochtgevuld zijn hebben aan weinig insecten mogelijkheid tot zelfmoord geboden.

Zelfs de vlier, die taaie, heeft de eerste keer in Eindelooshaof in augustus dorre in plaats van groene bladeren laten zien. De bessen waren er wel maar in zeer geringe mate.

Duidelijk blijkt wel dat o.a. de hemelsleutel veel beter ertoe is uitgerust met winig vocht toe te kunnen.

De hoge populieren, die het einde van de tuin markeren, hebben al enkele weken het uiterlijk van gevorderde herfst.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Wiel,
De herfst heeft inderdaad al heel vroeg zijn intrede gedaan in je tuin, ziet er een beetje triest uit, wat blijft is de gedachte dat de natuur zichzelf herstelt, al had je andere gedachten over je tuin, zeker bij de laatste zonnige dagen die in het vooruitzicht liggen. De hemelsleutels, en ongetwijfeld nog andere overlevers, zullen het goed maken. 
Ook hier leek het wel herfst onder de hazelaar (eerder logje) de regen die daarna volgde deed heel veel goed voor de tuin, er bloeide weer van alles op!!!!  Het herfstbeeld zoals op jouw tuin nog effies uitgesteld en erg welkom om wat veranderingen in de tuin aan te brengen en klaar te maken voor de winter.
Groene groet

Reageren op

Antje's Tuin

Antje

Dag Wiel,

Wel jammer dat de herfst nu al aanwezig is in je tuin! In het zuiden van het land was het ook het warmst. Ik denk dat je met zo’n grote tuin niet gaat sproeien. Gelukkig komt alles weer goed in het komende voorjaar.
Ik geniet nog dagelijks van de bloemen in mijn tuin.

hartelijke groet Antje

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Wiel,
Bruin of geel, dor zeker, maar des te opvallender en vrolijker is het groen van de Hemelsleutel. Via foto vijf lijk je zo een blik op een van de tuinen van Oudolf te werpen. Je hebt gelijk, het roestige beeld is te vroeg in het jaar. Ik houd wel van die stoerheid en de ruimte erachter. Mooi verhaal over de bladoksels, maar misschien vandaag na al die buien…
Fijn weekend en groetjes.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK