Groei&Bloei Een bijzondere boom - Blik op de tuin no. 947

Een bijzondere boom - blik op de tuin no. 947

Een bijzondere boom - Blik op de tuin no. 947

Bomen hebben soms een bijzondere betekenis....

Niet alleen bloembollen, maar ook bomen spelen een rol bij de viering van 75 jaar bevrijding. Vanuit de tuinen van paleis Het Loo in Apeldoorn is begin oktober 2019 een Canadese esdoorn naar een militaire begraafplaats in Engeland getransporteerd. Deze esdoorn is een nakomeling van de esdoorns die prinses Juliana in 1946 aan haar moeder, koningin Wilhelmina, schonk als herinnering aan het verblijf van haar gezin in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat prinses Juliana juist koos voor een esdoorn is niet vreemd, want het blad van de (suiker)esdoorn, ‘Maple Leaf’ is het nationale symbool van Canada.

Tijdens de jaarlijkse ceremonie op 8 november 2019 is deze boom, op de erebegraafplaats Mil Hill Cemetery in Londen, door de Nederlandse ambassadeur in Londen overhandigd. Op dit Londense ereveld liggen 254 Nederlandse soldaten en burgers begraven, die tijdens WO II in overheidsdienst in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn omgekomen. Tijdens dit jaar gaan er ook nog 14 nakomelingen van bovengenoemde Canadese esdoorn naar de Canadese provinciehoofdsteden.

De suikeresdoorn, Acer saccharum, komt inheems voor in Canada en de aangrenzende gebieden van de Verenigde Staten. De boom heeft mooie herfstkleuren, van helder geel naar rood-oranje en het hout is uitstekend geschikt voor het maken van meubels en vloeren. Het suikerhoudende sap van de boom - saccharum betekent suiker in het Latijn - is verkrijgbaar als ahornsiroop. Hoewel het esdoornblad als sinds de 18e eeuw in gebruik is als symbool van de Canadese natuur is het gebruik van het symbool op de Canadese vlag pas in op 15 februari 1965 officieel van kracht gegaan.

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK