Groei&Bloei Een engel van een wortel (2) - Blik op de Tuin no. 970 week 36/2020

Een engel van een wortel (2) - blik op de tuin no. 970 week 36/2020

Een engel van een wortel (2) - Blik op de Tuin no. 970 week 36/2020

Elke streek heeft wel iets bijzonders................

Onderweg naar onze eindbestemming in Frankrijk overnachtten we in Niort in Nouvelle-Aquitaine. Onze gastvrouw Laurence vertelde ons enthousiast over een lokale lekkernij: ’Angélique van Niort’, gemaakt van engelwortel, Angelica archangelica. We kwamen op dit onderwerp, omdat Laurence zelf graag jam maakt en ons de engelwortel als jam, maar ook als gekonfijte stengel liet proeven en vroeg of we dit product kenden. De voor mij onbekende stengels hadden een licht geparfumeerde, zoete smaak en bleken dus bewerkte engelwortels te zijn. Als we de geschiedenis mogen geloven, kwamen nonnen uit Niort in de 18e eeuw op het idee om deze plant, die bekend stond om zijn geneeskrachtige werking, tot een delicatesse te maken door hem in een suikerbad te dompelen. Het oogsten van engelwortels vindt tussen juli en september plaats en nadat ze zorgvuldig zijn geschild, volgt het proces van konfijten. Voor een optimaal resultaat herhaalt men dit proces tot tenminste zeven keer. De nonnen deden dus een week over het proces. De velden met engelwortel liggen tegenwoordig niet meer aan de voet van de Donjon van Niort, een middeleeuws kasteel, maar dicht bij de stad en zijn ook te bezoeken. Grote engelwortel komt van oorsprong uit de noordelijke delen van Scandinavië en Rusland en is al eeuwenlang in gebruik als groente en geneeskrachtige plant. De plant is ten tijde van de pest, aan het begin van de 17e eeuw, in Niort geïntroduceerd en behoort tot de familie der schermbloemigen, Apiaceae. Mooi is het om te zien dat het oude gebruik van deze plant in onze tijd nog steeds bestaansrecht heeft!

 

Anneke

T@blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK