Groei&Bloei Een engel van een wortel - Blik op de Tuin no. 969 week 35/2020

Een engel van een wortel - blik op de tuin no. 969 week 35/2020

Een engel van een wortel - Blik op de Tuin no. 969 week 35/2020

Leuk is het om op een vakantieadres weer iets over de natuur te leren....

De eigenaresse van het logeeradres waar wij in het Franse Niort overnachtte, is een charmante en artistieke vrouw. Bij onze keuze om juist daar de nacht door te brengen, was het vrolijke gele huis met het aquamarijnen hek doorslaggevend. Haar tuin is groot, maar intiem door het met druiven overdekte terras. Grote bomen, waaronder een enorme Eucalyptus sieren de tuingrens. De onderbeplanting van haar tuin bestaat uit een interessante verzameling kleine fruitbomen, waar de klimop vrij spel heeft, omdat ze die zo mooi vindt. Ook groeien er bijzondere struiken en planten waaronder een Mespilus germanica, mispel;  een pruimenboom; een Punica granatum ‘Flore Pleno’, een granaatappel met grote dubbele rode bloemen en kruiden zoals munt, lavendel en citroenmelisse. Toen we aankwamen, was Laurence zoals ze heet, juist klaar met het maken van een grote pan met pruimenjam en vertelde ons, dat het maken van jam een van haar grote hobby’s is. Laurence wist ook veel over de lokale geschiedenis te vertellen, maar ook over de specialiteit van de streek: ‘Angélique van Niort’, Angelica. De engelwortel van Niort is een gekonfijte lekkernij, die lokale bakkers onder andere gebruiken om hun taarten mee te decoreren en die alleen dit predicaat mag dragen, als de plant in de omgeving van Niort is geteeld en verwerkt. Angélique is ook terug te vinden in crèmes, jams, chocolade en als gekonfijte stengel. Volgens Laurence is het een wortel met een mysterieuze oorsprong en magische krachten. Niet alleen zou het zieken van koorts genezen, maar ook bijgedragen hebben aan het genezen van de pest. Volgende week meer!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK