Groei&Bloei Een geweldige tuinvrouw is niet meer - Blik op de Tuin no. 857

Een geweldige tuinvrouw is niet meer - blik op de tuin no. 857

Een geweldige tuinvrouw is niet meer - Blik op de Tuin no. 857

Beth Chatto was een van de meest invloedrijke tuindeskundigen van de laatste 50 jaar........

Juist op het moment, dat mijn Verbena ‘Seabrooks Lavender’ en Verbena officinalis var. grandiflora ‘Bampton’ tot volle glorie kwamen, hoorde ik van een bevriende kweker, dat plantenvrouw Beth Chatto op bijna 95-jarige leeftijd was overleden. Beth Chatto overleed al op 13 mei, maar op een of andere manier was dit niet bij me binnen gekomen. Ooit begonnen als arrangeur van bloemen, demonstreerde Beth haar bloemschiktalent door het hele Engelse koninkrijk. Echter aangeraakt door het tuinvirus groeide ze uit tot een van de meest invloedrijke tuindeskundigen en plantenmensen van de afgelopen 50 jaar. Omdat haar tuinen staan aangeprezen als een Mekka voor tuiniers, bracht ik, vorig jaar, vol verwachting een bezoek aan haar schitterende domein in Elmstead Market bij Colchester. De recensies over haar tuinen waren niet overdreven en vol bewondering wandelde ik door haar groene paradijs vol waterpartijen en bijzondere plantcombinaties. In de winkel bij de kwekerij kocht ik bovengenoemde verbena’s en kon ik bijna niet wachten om ze dit voorjaar eindelijk te gaan planten. Beide verbena’s staan in grote containers. Volgens de catalogus zijn ze winterhard, maar tijdens de Engelse tuinreis ben ik erg gecharmeerd geraakt van een combinatie van deze planten met andere zomerbloeiers in potten. Ze staan er momenteel prachtig bij, samen met purperrode leeuwenbek en Petunia. Ik ben vooral benieuwd hoe de door Beth zelf geïntroduceerde ‘Bampton’ zich gaat gedragen. Het blad van deze cultivar is purper en de fijne bloemetjes zijn lavendelroze. De plant kan tot 90 cm hoog groeien en houdt van lichte, goed gedraineerde grond; een mooie herinnering aan een geweldige tuinvrouw!

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK