Groei&Bloei Een Golden Apeldoorn (2) - Blik op de Tuin no. 956

Een Golden Apeldoorn (2) - Blik op de Tuin no. 956

Een Golden Apeldoorn (2) - Blik op de Tuin no. 956

De natuur is verbazingwekkend en ook interessant....

Vorige week schreef ik over een chimaeri van Tulipa ‘Golden Apeldoorn’, die in de tuin van een bevriende plantenliefhebber groeide; een sectoriale chimaeri, waarbij de splitsing der kleuren messcherp over het midden van de bloem was, in geel en rood.

Helaas komt het niet vaak voor, dat een dergelijke chimaeri het jaar erop terug komt. Het beste is het daarom om in een dergelijk geval een stok bij de bol te zetten, goed water en wat mest te geven om doorgroei te bevorderen. Vervolgens is het devies om de nieuwe bloei in het volgende jaar af te wachten. Komt de tulp op dezelfde manier terug, dan zou dat geweldig zijn. Lukt het niet, dan is het zo, dat eventueel ontstane klisters (nieuwe bolletjes aan een bloembol) aan de gele kant van de tulp voor gele tulpen en aan de rode kant voor rode tulpen zullen zorgen.

Interessant hierbij is het ontstaan van Tulipa ‘Apeldoorn’. Aan het begin van jaren veertig van de vorige eeuw zag tulpenveredelaar Dirk W. Lefeber, dat er uit de kruising tussen T. ‘William Pitt’ en T. ‘Madame Lefeber’ een flink zaaisel rode tulpen was ontstaan. Een van de zaailingen uit dit zaaisel, kreeg de naam ‘Apeldoorn’ en bleek een topper te zijn. Later is in deze rode tulp ook een gele mutant gevonden!

Zoals ik vorige week schreef is er bij een chimaeri sprake van een instabiliteit van de eigenschappen. Een tulp, die om deze bijzondere eigenschap bekend staat is Tulipa Hemisphere. Het is een roze-witte tulp die jaarlijks met zijn kleuren speelt! Wordt vervolgd….

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl