Groei&Bloei Een schot hagel - Blik op de Tuin no. 1004, week 17/2021

Een schot hagel - blik op de tuin no. 1004, week 17/2021

Een schot hagel - Blik op de Tuin no. 1004, week 17/2021

Helaas krijgen sommige planten in de tuin last van vreemde aantastingen....

Een schot hagel

Een van mijn vriendinnen heeft al jaren een fraai in vorm gesnoeide Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ in de achtertuin staan. Prunus laurocerasus, laurierkers, is een wintergroene heester uit de familie der Rosaceae, de rozenfamilie. Deze soort is al sinds de 16e eeuw in cultuur en dat is niet voor niets want de laurierkers is super winterhard, groeit snel en is toepasbaar op bijna elke grondsoort en standplaats. De cultivars Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ en ‘Rotundifolia’ zijn vooral populair als haagplant. De laatste jaren heeft P. ‘Rotundifolia’ last van een vervelend kwaaltje, waaraan ook het exemplaar bij mijn vriendin in de tuin ten prooi is gevallen. Het blad van haar struik zat vol gaatjes, alsof er een legioen kevers of luizen hun slag had geslagen. Bij nadere bestudering bleek het echter om Hagelschotziekte te gaan. Dit probleem doet zich ook voor bij de sneeuwbal, Viburnum tinus en andere cultivars. Een vervelende schimmelinfectie is de oorzaak. Op zich is het allemaal niet zo dramatisch, maar als je er niets aan doet treedt er herbesmetting op. Meestal is de besmetting onderaan de struik erger, omdat door regen de schimmel op lagergelegen bladeren valt. De schimmel ontwikkelt zich op jonge bladeren en slapende knoppen en gedijt vooral in de lente als de temperatuur tussen de 14 en 18 graden ligt. Wat te doen? Zorg voor een goede afwatering, strooi mulch, verwijder afgevallen blad en snoei aangetaste delen af. Beperk het gebruik van stikstof en strooi liever wat kalium/fosfor om bladeren en plant te versterken. Ook het sproeien met lavameel verhoogt de weerstand van de struik!

Anneke

T .blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Anneke,
gelukkig zijn het sterke planten die ook goed gesnoeid kunnen worden. Heb net weer bij een ander een haagje laurier geplant. Het heeft altijd behoorlijk body, er staat gelijk wat.  Punt van aandacht is dat als mensen er een haag van willen hebben je deze vaak en kort moet snoeien. Bij een familielid stond een laurierboom van 12 meter hoog en 6 meter breed. Heeft daar 30 jaar over gedaan.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK